Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

115 år siden Norge fikk sin første kvinnelige farmasøyt

Det nærmer seg 8. mars og den internasjonale kvinnedagen. Norges Apotekerforening vil i den forbindelse informere om apoteket som en populær kvinnearbeidsplass.


08.03.2004

Visste du at…
  • for cirka 100 år siden var det stor motstand blant mannlige farmasøyter mot fremtidige kvinnelige farmasøytkolleger
  • i 1920 var 40 prosent av alle utdannede farmasøyter kvinner
  • 63 prosent av alle lederne på apotek er i dag kvinner
  • kvinnelige apotekansatte, også i lederstillinger, tjener like mye som sine mannlige kolleger
I år er det 115 år siden den første kvinnelige farmasøyten, Christiane Dahl, fikk sin eksamen. En ny lov om farmasøyters utdannelse fem år tidligere ga kvinner adgang til farmasifaget og apotekyrket. Før den tid, fra det første apoteket ble opprettet i Bergen i 1595, var det bare menn som jobbet på apotek. Unntakene fantes, men dette dreide seg om rengjøringshjelper, flaskeskyllersker, pillejomfruer og kontorhjelp. Kvinnene var altså til stede i apoteket, men de måtte ikke synes. Apotekere (de som driver apoteket), farmasøyter og lærlinger var alle menn og de fleste sterke motstandere av kvinnelige farmasøyter.

Majoriteten inden Apothekerforeningen er af den Anskuelse, at Kvinder ikke besidder den nødvendige fysiske Styrke til at udføre visse Laboratoriearbeider saasom Skjæring, Stødning, Presning og lignende…man kan dog ikke være blind for, hvorledes disse Kvinder efterhaanden saa at sige har trengt sig ind i Officinet, (bak skranken, red.anm.) medens man fra først af havde tiltænkt dem en ganske anden Stilling…Nu anvendes de i enkelte Apotheker i temmelig stor Udstrækning til at udføre Arbeider, som aldeles ikke burde anbetroes dem. Farmaceutisk Tidsskrift, 1883

Å rekruttere kvinner til yrket gikk derfor tregt i starten. Men kvinnene gjorde sitt inntog og apotek ble etter hvert et populært yrkesvalg for kvinner. I 1920 var 40 prosent av alle utdannede farmasøyter kvinner. En av grunnene til dette var en kraftig utbygging av apoteknettet i Norge fra 1910 til 1930. Dessuten medførte spanskesyken og forbudstiden i 1920-årene stor omsetningsøkning i apotekene. Det ble tatt inn mange nye lærlinger i denne tiden, og flere av disse var kvinner. I dag jobber det 5812 kvinner og 392 menn i apotekene.

Første kvinnelige apoteker
 

Den første kvinnelige apotekeren i Norge var Johanne Ring som i 1914 fikk bevilling til å opprette og drive Rakkestad apotek i Østfold. Ring hadde apotekereksamen fra 1895 og drev apoteket i Rakkestad frem til 1955.

Etter hvert som kvinnene ble flere i apotekene, gjenspeilte også dette seg i lederposisjoner. I starten var apotekerne menn, men for ti år siden var halvparten av lederstillingene besatt av kvinner. I dag er 63 prosent av alle apotekerne og driftskonsesjonærene kvinner. Også apotekenes bransjeorganisasjon, Norges Apotekerforening, har en kvinnedominert ledelse. Styreleder er apoteker Inger-Lise Eriksen, mens Vibeke Lem Nordahl er administrerende direktør.

Om kvinner var uønsket i starten, har de hele tiden hatt lik lønn som sine mannlige kolleger. Dette gjelder også lederstillingene, noe som bransjen er forholdsvis alene om. En kvinnelig driftskonsesjonær/apoteker tjente i 2002 i gjennomsnitt 49 324 kroner i måneden, 14 kroner mer enn menn i samme stillinger.

Kontaktpersoner
Styreleder i Norges Apotekerforening, Inger-Lise Eriksen, tlf: 90053535
Administrerende direktør i Norges Apotekerforening, Vibeke Lem Nordahl, tlf: 21620200/41515325

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring