Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

40 prosent billigere legemidler

Siden i fjor har en del legemidler fått redusert prisen med 40 prosent i gjennomsnitt. Samtidig er Norge nå blant de billigste landene i Nord-Europa når det gjelder byttbare legemidler.


07.11.2005

Denne gruppen legemidler betales i hovedsak av folketrygden, som dermed har spart mange hundre millioner kroner i år.

Grunnen til disse oppsiktsvekkende resultatene, er Stortingets innføring av den såkalte trinnprismodellen fra sist årsskifte. Dyre legemidler som går av patent, får konkurranse fra langt billigere kopipreparater. Myndighetene fastsetter en utsalgspris for disse byttbare legemidlene, langt lavere enn den prisen legemiddelfirmaet som hadde legemiddelet på patent kunne ta seg betalt. Dermed har vi fått en sunn konkurranse mellom likeverdige legemidler, som både staten og pasientene sparer penger på.

I løpet av fjoråret var det flere viktige legemidler som gikk av patent, bl.a. det kolesterolsenkende legemidlet pravastatin. Dermed ble det konkurranse fra kopipreparater, og prisen er nå halvert. Denne måneden settes prisen ytterligere ned. Bare på dette ene legemidlet har NAF beregnet at folketrygden og pasientene til sammen sparer ca. 65 mill. kroner i år.

I tillegg til den positive prisutviklingen i Norge isolert sett, har NAF også fått gjort beregninger som viser at Norge nå er blant de billigste landene i Europa når det gjelder denne typen byttbare legemidler. For ett år siden var Norge på en 5. plass blant de 10 landene myndighetene bruker som grunnlag for å fastsette priser på legemidler i Norge. Nå er vi blitt nest billigst, bare slått av Danmark. Danskene har imidlertid et prissystem som gjør det vanskelig å beregne de reelle legemiddelutgiftene. Derfor er det ikke usannsynlig at Norge faktisk har de aller laveste prisene i Nord-Europa i dag.

Det har vært viktig for apotekene å bidra til denne utviklingen, bl.a. gjennom aktivt å samarbeide med myndighetene om utviklingen og gjennomføringen av trinnprismodellen. Vi har gjennom mer enn ti år sett ulike forsøk fra myndighetene på å få ned prisene på denne typen legemidler, men det er først nå man har lyktes i nevneverdig grad. Med trinnprismodellen har både apotekene og folketrygden fått forutsigbarhet, og det er nå dokumentert at systemet virker. Nesten 500 millioner kroner spart, blant de laveste prisene i Europa og effektiv konkurranse i legemiddelmarkedet taler sitt tydelige språk.


Figuren viser prisutviklingen for generika i 10 land fra 2. kvartal 2004 til 2. kvartal 2005.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring