Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

75 års fruktbart samarbeid med legemiddelforvaltningen

Statens legemiddelverk fyller 75 år, og feiret dagen med jubileumsseminar i Folkets hus. Adm. direktør Kai Finsnes i Norges Apotekerforening la i sin hilsen til Legemiddelverket vekt på det gode samarbeidet som er og har vært mellom NAF og legemiddelmyndighetene.


07.09.2005

Samarbeidet har vært preget av gjensidig tillit og respekt. Dessuten pekte han på de utfordringer vi i fellesskap står overfor fremover, blant annet når legemiddelmeldingen skal settes ut i livet i årene som kommer.

NAF har først og fremst en felles fortid med det gamle Sosialdepartementet og særlig med apotekavdelingen i Helsedirektoratet og Helsetilsynet. Etter omorganiseringen av legemiddelforvaltningen i 2001, har vi hatt en bred kontaktflate med Legemiddelverket. Finsnes illustrerte det historiske fellesskapet mellom legemiddelmyndighetene og NAF med noen eksempler:
  • Han trakk bl.a. frem de store endringene som har funnet sted i de økonomiske rammevilkårene for apotek. Tidligere kunne man forhandle om 10-øringer i apotekavansen pr. legemiddelpakning, mens man i dag drøfter systemer og modeller som gir staten innsparinger på mangfoldige millioner kroner. Også den politiske interessen for legemiddeløkonomi har endret seg vesentlig gjennom de siste ti-årene.
  • Opprettelsen og utviklingen av serviceproduksjonsordningen fra midten av 80-tallet er et annet eksempel på nye relasjoner mellom legemiddelmyndigheter og apotekvesen.
  • Fraktrefusjonsordningen er et godt eksempel på hvordan NAF tidligere kunne påta seg noe som kunne ligne en myndighetsrolle, basert på gjensidig tillit. Da NMD, som følge av at grossistmonopolet ble opphevet, ikke lenger kunne ha ansvar for å administrere ordningen, overtok NAF oppgaven i 1993. - Jeg tror de fleste vil mene at dette ble gjort på en samvittighetsfull, og ikke minst kostnadseffektiv måte. Men Riksrevisjonen mente – rimelig nok – at ordningen ikke var i tråd med statens økonomireglement. Dermed ble ordningen overført til Legemiddelverket, sa Finsnes.
  • En annen oppgave der NAF ivaretar funksjoner som både myndigheter og bransje er avhengig av, er driften av vareregistersentralen. NAF har gjennom flere år hatt en godt og nødvendig samarbeid med Legemiddelverket om vareregisteret. Mange aktører i legemiddelmarkedet er avhengig av at dette samarbeidet er velfungerende, og NAF legger opp til at dette skal gå knirkefritt også i fremtiden.
  • Den nye apotekloven, som også la grunnlaget for den nye legemiddelforvaltningen, endret hele apotekbransjen. Den endret også rammene for samarbeidet mellom NAF og myndighetene på mange områder. De nye samarbeidsformene er inne på et godt spor, og de nye relasjonene har etter snart fem år, i stor grad funnet en god form.
Avslutningsvis pekte Finsnes på de utfordringene som ligger foran oss, og da særlig gjennomføringen av den nye legemiddelpolitikken, slik den er beskrevet i legemiddelmeldingen og av Stortinget ved behandlingen av denne.

- NAF er innstilt på å bidra med all vår fagkompetanse og faktagrunnlag i denne prosessen, sa Finsnes. Noen av de sakene Legemiddelverket og NAF må samarbeid om, er:
  • Riktig legemiddelbruk er hovedbudskapet i meldingen. Apotekene må spille en sentral rolle i dette arbeidet.
  • Apotekenes rolle som kanal for produsentnøytral legemiddelinformasjon til pasienten.
  • Trinnprismodellen skal utvikles videre, og NAF vil bidra konstruktivt i dette arbeidet.
  • E-resept vil endre infrastrukturen i legemiddelomsetningen på en vesentlig måte. Her må flere myndighetsorganer og bl.a. NAF samarbeide tett om både utvikling og gjennomføring.
  • I meldingen introduseres flere myndighetsaktører på legemiddelområdet, der både Sosial- og helsedirektoratet og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten er tiltenkt viktige roller.
    - De vil naturlig ha et helseperspektiv på legemiddelpolitikken, slik jeg mener Legemiddelverket i stor grad har et industriperspektiv. Jeg håper Legemiddelverket kan spille en viktig rolle som døråpner og brobygger mellom disse to perspektivene på legemiddelområdet, sa NAFs adm. direktør.
- NAF ser frem til et fortsatt godt samarbeid med legemiddelforvaltningen og Legemiddelverket også i de neste 75 årene. Gratulerer med dagen, og lykke til videre, avsluttet Finsnes.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring