Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Antibiotika - bare når det trengs også til dyra

I mai sender Legemiddelverket ut stempler med påskriften «gyldig i 10 dager» til landets veterinærer. Målet er at antibiotikaresepter skal stemples for å markere at de er gyldig i kun 10 dager, og ikke 1 år som har vært vanlig frem til nå.


24.05.2018

Helse- og omsorgsdepartementet har endret «forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek» slik at det kan settes kortere gyldighet på antibiotikaresepter. Fra 1. januar 2018 anbefaler myndighetene at gyldighetstiden settes til 10 dager. Det skriver Legemiddelverket.

Vil hindre feilbruk
Norske veterinærer forskriver fortsatt resepter på papir og må selv stemple og angi siste gyldighetsdato på antibiotikaresepter. 
- Stempelet gjør det raskt og enkelt for veterinærene å markere gyldigheten på resepten. De fleste resepter på antibiotika er skrevet ut for en infeksjon som skal behandles med en gang. Lang gyldighet på resepten øker risikoen for at antibiotika hentes ut på et senere tidspunkt, og brukes til andre ting enn den var ment for. Med kortere gyldighet reduserer vi tilfellene der antibiotika brukes uten at det er et medisinsk behov, forteller Helene Seljenes Dalum, veterinær ved Legemiddelverket.

Tiltaket skal bidra til å redusere antibiotikabruken i Norge, og er en oppfølging av Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens.

Les hele saken på Legemiddelverket


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring