Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Antibiotikaresepter med 10 dagers gyldighet

Fra 1. januar 2018 endres rekvirerings- og utleveringsforskriften § 3-4 slik at legen kan bestemme at resepten har kortere gyldighetstid enn ett år.


20.12.2017

At legen skal kunne sette kort gyldighetstid på antibiotikaresepter regnes som et viktig tiltak i arbeidet med å redusere antibiotikabruken og dermed bidra til mindre utvikling av antiobiotikaresistens. Tanken er at folk ikke skal ha ubrukte/uavhentede antibiotika-resepter liggende i Reseptformidleren. Man ønsker ikke at folk skal selvmedisinere seg med antibiotika.

Fra 1. januar 2018 endres rekvirerings- og utleveringsforskriften § 3-4 slik at legen kan bestemme at resepten har kortere gyldighetstid enn ett år. Forskriftsendringen er formulert  slik at den gir en ny generell regel for resepters gyldighet, men regelen er altså i første omgang ment for antibiotikaresepter.  

Når den planlagte funksjonaliteten er implementert i legenes EPJ-systemer (forhåpentligvis i løpet av 2018) vil alle hvite e-resepter på antibiotika få en gyldighetstid på 10 dager, med mindre legen overstyrer og setter en lengre gyldighetstid. Blå e-resepter på antibiotika vil derimot som standard få ett års gyldighetstid, med mindre legen overstyrer gyldighetstiden. Papirresepter på antibiotika vil ha ett års gyldighet med mindre legen påfører resepten en kortere gyldighetstid.

Oppsummert: Alminnelig gyldighetstid for resepter er ett år. Legen kan bestemme kortere gyldighetstid, men da må det fremgå av resepten. Resepter på hormonelle prevensjonsmidler har, som i før, tre års gyldighetstid.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring