Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

- Apotek kan si fra om farer

Leserinnlegg i Aftenposten Morgen 18.11.2008: Hvis myndighetene ønsker det, kan apotekene spille en aktiv rolle for å informere om den mulige risikoen man løper som p-pillebruker.


18.11.2008

Utilstrekkelig informasjon
I reportasjene har mye av oppmerksomheten vært rettet mot legers og helsesøstres utilstrekkelige risikoinformasjon til de jentene som begynner med p-pillen. Det er et helsefaglig og -politisk spørsmål hvor mye informasjon som skal gis om mulige bivirkninger av et legemiddel. Den som skriver ut en resept på p-piller, skal sørge for at det gis tilstrekkelig informasjon, men hvor mye er tilstrekkelig?
 
Apotekenes rolle
Hvis helsemyndighetene nå konkluderer med at p-pillebrukere trenger mer informasjon om risiko knyttet til bruken, vil det trenges mer enn en vennlig oppfordring til legene og helsesøstrene. Mange får resept for p-piller som dekker inntil tre års forbruk, og de er sjelden eller aldri i kontakt med legen. Men de er innom apoteket et par ganger i året for å kjøpe p-pillene. Derfor kan apotekene spille en viktig rolle som informasjonskilde om risiko og mulig helsefare. Det er imidlertid en fin balansegang mellom å skremme og å gi nøktern helseinformasjon, og det er denne balansen det er opp til Legemiddelverket å ivareta.
 
Mulige skadevirkninger
I tillegg til mangelfull risikoformidling om p-pillebruk, er det et annet aspekt ved denne saken som gir grunn til bekymring. Er p-pillebruk og legemiddelbruk for øvrig blitt så alminneliggjort at de unge kvinnene som bruker pillen, glemmer at det er legemidler med potensielle skadevirkninger de bruker?
 
I Aftenposten forteller en lege at ingen visste at en 17 år gammel jente som ble innlagt, brukte p-pillen. Kanskje fordi hun ikke tenkte på det som et legemiddel med potensiell helserisiko.
 
Det er behov for økt bevissthet om at alle legemidler, også p-pillen, er produkter som i tillegg til å lege eller forebygge, også innebærer en risiko for å skade. Man tar "en pille mot alt som er ille", og man kjøper dem like gjerne på bensinstasjonen sammen med en cola.
 
Som godteri
Og når Legemiddelverket nå også vil at nødprevensjon ("angrepille") skal kunne kjøpes på bensinstasjonen, så gjør ikke det annet enn å underbygge oppfatningen av at dette er kurante produkter på linje med tyggegummi og lakris.
 
Apotekene er beredt til å ta en del av oppgavene med å informere om helserisikoen knyttet til p-pillen, men i så fall trenger vi et klart budskap fra Legemiddelverket og helsemyndighetene.
 
Av Anne Elisabeth Smedstad, fagdirektør, Apotekforeningen
”A-magasinet har rettet oppmerksomheten mot et viktig og følsomt tema - unge kvinner som får helseskader og i noen tilfeller dør av p-pillebruk.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring