Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotek Sápmi: Kuldesjokk i Karasjok

Store avstander, ekstremkulde og mangel på farmasøyter. Det kan være utfordrende å drive apotek i Karasjok.


21.12.2015

Apotek Sápmi: Kuldesjokk i Karasjok

Mange kunder reiser over 20 mil for å kunne komme til Apotek Sápmi og Eli Østby og Per Eilif Anti. (Foto apoteket)

– Hun Marilene ønsker ikke å jobbe fullt. Hun bor på finsk side og må pendle rundt 100 kilometer for å komme seg på jobb. Du skjønner, det er store avstander her oppe i Finnmark. Heldigvis har hun en bolig i Karigasniemi – også på finsk side – som hun kan bruke de ukene hun jobber.

Eli Østby har vært apoteker på Apotek Sápmi i Karasjok i drøyt et år. Hun har akkurat svart på hvordan de store avstandene i Finnmark påvirker apoteket hun driver. Marilene, som hun nevner, er den andre farmasøyten på apoteket. Hun er kun ansatt i en 50 prosent stilling. Noe mer vil hun ikke ha.

I tillegg jobber det en fast tekniker og to faste vikarer på Sápmi apotek.

Mange samiske kunder
Karasjok er Norges nest største kommune i areal. Vi snakker om en kommune med store avstander. Her er det ikke uvanlig at kunder på apoteket må reise over 10 mil for å hente medisinene sine. Noen til og med lenger.
80 prosent av kommunens innbyggere er samisktalende. At de ansatte på apoteket mestrer samisk, er derfor viktig. For mange er det så viktig at de velger Sápmi apotek fremfor apotek som ligger nærmere.

– Vi har kunder fra Tana som handler hos oss utelukkende fordi de da kan snakke samisk, sier Østby.

Hun forteller at kundene på Sápmi i hovedsak er fra Karasjok og nabokommunene Kautokeino og Tana, men også fra Karigasniemi på den finske siden. Også da går det i samisk.Forskjellen på finsk-samisk og norsk- samisk er nemlig minimal. I følge Østby, er det mer som en dialektforskjell å regne.

Farmasøytmangel
Det har lenge vært utfordringer med farmasøytmangel i distrikts-Norge, og Karasjok er intet unntak. I flere år har man har vært nødt til å leie inn arbeidskraft fra Tsjekkia og andre land i Europa. For øyeblikket nøyer man seg med å se over grensa til søta bror.

– Vi har hatt en avtale med en pensjonert farmasøyt som bor i Gällivare i Sverige, som har jobbet når det har vært ferieavvikling på apoteket. Men Gällivare er nesten seks timer unna, så det er ikke ideelt, sier Østby.

Utfordringer med kulde
Eli Østby er en svært blid og positiv dame og ser stort sett etter løsninger fremfor å klage. Men hun må være så ærlig å innrømme at det til tider kan være utfordrende å drive apotek i Karasjok.
Apoteket er helt avhengig av støtte fra Statens legemiddelverk for å gå rundt og klimaet om vinteren kan g jøre det vanskelig å levere det de skal til kundene.

– Karasjok har jo kulderekorden i Norge og på det kaldeste er det faktisk målt -51,4 grader. Når det blir så kaldt kan det være et problem å motta varer fra grossist. Det skjer altfor ofte at vi får utslag på frostindikatoren og varer må destrueres på apoteket. Noe som resulterer i at vi ikke alltid klarer å levere det vi skal, sier Østby.

Østby forteller at de på vinterstid ofte ikke får bestille varer over natta. Også grossistene synes kulda er et problem. Noen ganger kan det ta så mye som en uke før varene kommer.

– Det skal så lite til. Det kan være at varene står ute på flyplassen litt for lenge eller at bildøren til de som leverer medisinene står oppe litt for lenge. Det skal så lite til, gjentar Østby.

 


Kort om apoteket

  • 2,5 stillinger
  • 2 faste vikarer
  • 80% av innbyggerne i Karasjok snakker samisk


 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring