Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekavtaler gir deg lave priser

Apotekenes innkjøpsavtaler sikrer at kundene kan få legemidler som er 70-80 prosent billigere enn de opprinnelig var, skriver Apotekforeningens informasjonssjef Jostein Soldal i et leserinnlegg.


18.02.2011

Apotekavtaler gir deg lave priser
Leserinnlegg i Dagsavisen 18.02.2011, av Jostein Soldal, informasjonssjef i Apotekforeningen:

"Mandag (14/2) hadde Dagsavisen en sak med overskrift en "Apotekavtaler koster deg dyrt". Det er behov for en oppklaring etter denne artikkelen, blant annet fordi sitatet fra meg er misvisende.

Jeg hadde en samtale med journalisten for å gi bakgrunnsinformasjon, og en uttrykkelig avtale om at han skulle komme tilbake til meg hvis han skulle bruke Apotekforeningen som kilde. Dette gjorde han dessverre ikke, og resultatet ble et upresist sitat.

Dagsavisens overskrift er svært misvisende, og må bygge på en misforståelse. Faktum er at apotekenes innkjøpsavtaler sikrer at kundene kan få legemidler som er 70-80 prosent billigere enn de opprinnelig var.

Det er staten som fastsetter prisene på reseptlegemidler. Dette gjelder også for de omtalte legemidlene, som er byttbare, likeverdige legemidler, såkalte generiske legemidler med trinnpris. Når et originallegemiddel mister patentbeskyttelsen, kan flere leverandører selge det samme legemiddelet. Da oppstår det priskonkurranse, og staten har fastsatt satser for hvor mye lavere utsalgsprisen til kunden skal bli, det vi kaller trinnpriser. I gjennomsnitt går utsalgsprisen til kunden ned med 75 prosent.

Når et legemiddel har fått priskutt som følge av trinnpris, er apoteket forpliktet til å tilby kunden et likeverdig legemiddel til denne trinnprisen. Det betyr at alle som har en resept på Cipralex, som er navnet på originalproduktet, skal få tilbud om et likeverdig legemiddel til en pris som er 75 prosent lavere enn den opprinnelige prisen for Cipralex. Med flere ulike leverandører, vil noen apotek tilby et annet likeverdig legemiddel, mens andre kan komme til å tilby originalen til den samme lave prisen. Siden legemidlene i virkning er identiske, har staten bestemt at det ikke spiller noen rolle hvilket produkt kunden tilbys, så lenge prisen er den samme lave. Dermed vil kunden avhengig av hvilket apotek han går til, kunne få legemidler med forskjellig merkenavn, men med nøyaktig samme innhold."
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring