Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene fører ikke krig

Helseminister Dagfinn Høybråten varsler i Dagbladet 23.10. krig mot apotekene for at forbrukerne skal få kjøpe hodepinetabletter i dagligvarebutikkene. Det er en helt unødvendig krig. Butikkene har rikelig tilgang på reseptfrie medisiner, uten hindringer fra apotekene, sier direktør Oddbjørn Tysnes, Norges Apotekerforening.


23.10.2003

 Helseministeren har vedtatt at det fra 1. november blir tillatt å selge en del reseptfrie medisiner utenom apotek. Apotekene forholder seg selvsagt til dette vedtaket, og kommer til å konkurrere med dagligvarebutikkene.

En viktig del av denne konkurransen er å oppnå gode innkjøpsbetingelser og avtaler med produsentene av reseptfrie medisiner. Flere produsenter har sagt at de vil forbeholde sine hovedmerker av reseptfrie medisiner, som for eksempel Paracet, til apotek, mens de vil selge andre merkeutgaver av paracetamol gjennom butikker. Butikkene får tilgang til alle de typene reseptfrie medisiner som de kan selge. Men de får ikke tilgang til alle varemerkene – på samme måte som Rimi ikke får tilgang på Coop kaffe, eller som enkelte varemerker kosmetikk bare selges gjennom parfymerier. Er det virkelig nok til at helseministeren vil starte krig?
 
Helseministeren ønsker åpenbart å føre flere kriger mot apotekene. Han påstår at apotekene "bevisst har forsøkt å sabotere myndighetenes politikk", og at "bransjen forsøker å sette seg til doms over politikken selv etter at den er vedtatt". Han belegger disse påstandene med to eksempler. Ingen av de to eksemplene er riktige, og det burde helseministeren vite.
 
Helseministeren sier at apotekene i fjor "bevisst forsøkte å motarbeide Stortingets vedtak om å innføre indeksregulering av legemiddelpriser". Apotekene arbeidet hardt for å påvirke Stortingets beslutning før vedtak ble fattet. Det er vår soleklare demokratiske rett. Etter at Stortinget fattet sitt vedtak 19. desember, har det ikke vært en eneste aksjon eller andre forsøk på å motarbeide vedtaket. Tvert i mot har vi bidratt aktivt til at det nye systemet har latt seg sette ut i livet i praksis, til tross for at vi var sterkt i mot det.
 
Helseministerens andre eksempel er at "de store apotekkjedene ikke lar medisinprodusentenes rabatter komme kundene til gode". For det første er det ikke riktig at apotekkjedene kan beholde disse rabattene – det er ulovlig. For det annet har prisene til kundene på de medisinene Høybråten her sikter til gått ned med 25 prosent på et halvt år.
Apotekene ønsker ikke å føre noen krig mot helseministeren. Vi ønsker oss en dialog og et samarbeid. Det skulle vi ønske at helseministeren også ønsket.
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring