Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene ikke fornøyd med statsbudsjettet

Når reseptfrie legemidler nå skal selges i dagligvarehandelen og på bensinstasjoner, vil apotekene miste betydelige inntekter. Disse inntektene har til nå subsidiert salget av reseptpliktige legemidler, som går med underskudd.


08.10.2003

-Vi forventet en økonomisk kompensasjon for dette, og er skuffet over at det ikke ligger noen form for kompensasjon i forslaget til statsbudsjett, sier direktør Oddbjørn Tysnes i Norges Apotekerforening.

Fire av ti apotek gikk i fjor med underskudd, og det samlede overskudd for hele bransjen var om lag 100 millioner kroner. Lønnsomheten for reseptfrie legemidler har vært god, og har veiet opp for at de reseptpliktige legemidlene går med underskudd. Det betyr at salget av reseptpliktige legemidler går med underskudd. Grunnen til dette er at de økonomiske rammene for reseptpliktige legemidler, som fastsettes av staten, er blitt kraftig strammet inn. 
  • Det er de reseptpliktige legemidlene som er kjernevirksomheten til apotekene. Vi kan ikke over lang tid gå underskudd på dette, samtidig som det er fri konkurranse på de reseptfrie legemidlene, sier Tysnes. Han tar til orde for at reguleringene som fastsetter legemiddelpriser og apotekavanser må gjennomgås, slik at det blir en rimelig lønnsomhet på dette området.
  • Vi har stor forståelse for det politiske målet om å holde legemiddelprisene nede. Men i løpet av de siste fem årene er en firedel av apotekenes bruttofortjeneste på reseptpliktige legemidler blitt borte. 90 prosent av utsalgsprisen på blåreseptmedisiner går til andre enn apotek; hos apotekene er det ikke mer å ta nå, sier Tysnes.
  • Statsbudsjettet foreslår også å sette salget av en del legemidler ut på anbud. –Vi er usikre på hvilke konsekvenser et slikt forslag vil ha, både økonomisk og faglig. Vi må vurdere dette grundigere før vi kan kommentere det videre, sier Tysnes.
  • Statsbudsjettet varsler også en ny melding som bl.a. skal evaluere apotekloven. –Vi er glad for en slik melding. Det gir muligheten til å utforme en helhetlig politikk og for å få en god diskusjon om hvilken rolle apotekene skal spille fremover. Vi ønsker å bruke den farmasøytiske fagkompetansen i apotekene til å gi kundene våre bedre råd og veiledning, og bidra til riktigere legemiddelbruk, sier Tysnes.
For nærmere informasjon:
Kontakt direktør Oddbjørn Tysnes, telefon 40872580

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring