Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene jobber aktivt mot feilbruk

Kombinasjonen av noen typer medisiner kan være helseskadelig. - Apotekene spiller en meget aktiv rolle når det gjelder å begrense denne typen feilbruk, sier fagdirektør i Apotekforeningen Per Kristian Faksvåg, til Dagbladet.


27.08.2012

Apotekene jobber aktivt mot feilbruk
Dagbladet skriver søndag 28. august 2012 at de fleste nordmenn bruker ulike former for medikamenter, både reseptbelagte og ikke reseptbelagte, flere ganger i løpet av året. Men dersom man ikke vet hvilke legemidler som ikke kan bruke sammen med andre, kan konsekvensene av feilbruk og feil kombinasjon være svært alvorlig.

Fagdirektør Faksvåg i Apotekforeningen sier til Dagbladet at pasienter kombinerer legemidler som kan medføre økt risiko for bivirkninger og fare, og at apotekene spiller en meget aktiv rolle når det gjelder å begrense feilbruken.

– Hvert år ekspederer vi mer enn 32 millioner resepter på landets apotek, og vi oppdager feil og mangler i to prosent av tilfellende. Det tilsvarer omtrent 640 000 tilfeller hvert år. Av disse er det i størrelsesorden 140 000 tilfeller der vi kontakter legene på grunn av uheldige kombinasjoner av medikamenter, sier han.

Apotekene har oversikt
En av årsakene til at mange pasienter bruker kombinasjoner av legemidler som ikke bør brukes samtidig, er at man bytter lege eller har flere leger. Da er apotekene ofte det eneste stedet som kan ha en totaloversikt over pasientenes legemiddelbruk. Farmasøytene kan derfor oppdage legemiddelkombinasjoner som legen ikke er klar over. En måte å unngå denne typen farlig bruk på, er å ha en liste over de legemidlene som du bruker.

– Dersom du går på mange medisiner bør du ha en legemiddelliste slik at alle leger kan se hvilke medisiner du bruker, og har brukt. Du kan også snakke med farmasøyter på apoteket slik at de kan finne ut om du går på medisiner som ikke bør brukes sammen, sier Faksvåg til Dagbladet.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring