Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene med på gigantisk sparedugnad

Gjennom medisinbytte i apotek og trinnprissystemet sparer samfunnet to milliarder kroner årlig, kan Legemiddelverket fortelle. – Dette illustrerer noe av den viktige funksjonen apotekene har i samfunnet, sier Oddbjørn Tysnes, konst. adm. dir i Apotekforeningen.


01.04.2011

Apotekene med på gigantisk sparedugnad
Fredag 1. april er det ti år siden ordningen med bytte mellom likeverdige legemidler ble innført. Formålet med ordningen er å sørge for at kundene kan få billigere, likeverdige kopilegemidler når originallegemidlet ikke lenger har patentbeskyttelse.

Milliarder spart
I praksis innebærer ordningen at apotekene kan bytte mellom legemidler som Legemiddelverket har fastslått er likeverdig. Apoteket tilbyr pasienten et annet legemiddelmerke enn det som står på resepten fra legen, hvis det finnes et annet og billigere alternativ på byttelisten. Det er alltid det samme virkestoffet i legemidler som er byttbare.

Legemiddelverket mener at systemet med likeverdig bytte, sammen med trinnprissystemet, hvert år gir besparelser på minst to milliarder kroner.

Få reservasjoner mot kopier
Ifølge en oversikt fra Apotekforeningen er det kun fire-fem prosent av kundene som krever originallegemidlet når apoteket foreslår et billigere kopilegemiddel.

– Det skjer sjelden at noen reserverer seg mot kopimedisin. Samlet godtar legene som forskriver medisinen og pasienten selv utlevering av et annet merke i 9 av 10 tilfeller, sier Oddbjørn Tysnes, konst. adm. dir i Apotekforeningen.

– Systemet sparer den enkelte for store utgifter. Det er også økonomisk gunstig for staten, som dekker det meste av utgiftene for legemidler på blå resept. Det er bra for helseøkonomien i Norge, sier Tysnes.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring