Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene sikrer staten medisinrabatter

I sin kampanje mot norske apotek bringer Aftenposten 27. mars igjen dokumenterbart gale påstander under overskriften ”Apotek stanset rabattmedisin”. Faktum er at apotekene har bidratt til rabatter for Folketrygden langt ut over hva det kompliserte regelverket egentlig skulle tilsi.


30.03.2007

Dette fremkommer av Trygdeetatens evaluering fra april 2006, som konkluderer med at ”apotekene i stor grad utleverer avtalepreparat og registrerer sykehus slik at Trygden oppnår gråsonerabatt”, og at ”rabattlegemiddelet” i utstrakt grad utleveres selv om kriteriene for dette ikke er oppfylt. Aftenposten var gjort kjent med disse konklusjonene da de trykket sin sak, men valgte å ikke legge nevneverdig vekt på at staten selv mener at apotekene faktisk har gjort mer enn forventet.

Ordningen fra 2004 innebar at Folketrygden ville få rabatter fra legemiddelprodusentene for et mindre antall legemidler forskrevet av sykehusleger. Det nye og kompliserte i denne ordningen var at enkelte resepter skulle føre til slike rabatter, mens andre resepter på samme legemiddel ikke skulle føre til rabatter. Trygdeetaten definerte hvilke kriterier som skulle oppfylles og dokumenteres på resepten for at rabatter skulle utløses fra legemiddelprodusenten.

Trygdeetatens evaluering fra 2006 viste at for 4 av 10 kontrollerte resepter kunne rabattordningen uansett ikke gjelde. Bare en prosent av de kontrollerte reseptene var riktig utfylt slik at de utløste rabatt. Selv om apotekene dermed var forpliktet til å selge ”rabattlegemiddelet” til bare 1 prosent av kundene, viser Trygdeetatens rapport at 40 prosent av reseptene ble ekspedert slik at de likevel førte til rabatter for Folketrygden.

Aftenposten har flere ganger de siste ukene fordreid sannheten om legemiddelmarkedet i Norge. Også i denne saken er virkeligheten helt annerledes enn avisenes beskrivelse.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring