Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene sikret i distriktskommunene

Apotekkjedene (Alliance Boots, Apotek 1 og NMD/Vitusapotek) og Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en avtale som sikrer drift av alle landets distriktsapotek. Innbyggerne i mer enn 150 distriktskommuner er dermed sikret fortsatt drift av sitt lokale apotek.


01.07.2009

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen og direktørene for de tre apotekkjedene undertegnet avtalen som gjelder til 1. juli 2011.

Distriktsapotekavtalen gjelder for alle kommuner der det er minst ett primærapotek. Avtalen innebærer at apotekkjedene forplikter seg til at en av dem skal åpne apotek, dersom det eneste eksisterende apoteket i en kommune blir lagt ned. Forpliktelsen til å åpne apotek går på omgang mellom de tre kjedene.

- Gjennom vertikal integrasjon med hvert sitt grossistselskap har apotekkjedene den nødvendige tyngde til å kunne utstede en ensidig garanti til staten om å opprettholde apotekdekningen i distriktene. De tre apotekkjedene viderefører derfor distriktsgarantien for en ny periode, sier Kai Finsnes, adm. direktør i Apotekforeningen.

Distriksapotekavtalen signeres
Lars Birkeland, Apotek1, helseminister Bjarne Håkon Hanssen, Elisabeth Hunter, Alliance/Boots og Kjell Paulsrud, Vitusapotek/NMD, signerte distriktsapotekavtalen.
- Apoteket utgjør et viktig helsetilbud i mange distriktskommuner. Apotekkjedene tar samfunnsansvar og sikrer at befolkningen i alle kommuner der det i dag er apotek, også kommer til å ha apotek i fremtiden. God tilgjengelighet til legemidler og farmasøytiske tjenester for befolkningen, er et viktig helsepolitisk mål. Det er ingen tvil om at apotekene innfrir dette målet. 

- Et viktig resultat av apotekloven fra 2001, som resulterte i etableringen av de tre apotekkjedene, er at vi har fått betydelig bedre apotekdekning her i landet. Apotekene og kjedene konkurrerer om å gi kunden best mulig tilgang på apotektjenester, og nyetablering er en viktig konkurranseparameter, sier Finsnes. Det er åpnet 250 nye apotek siden 2001. Det er nå 647 apotek, og det er etablert 11 nye apotek hittil i år.  

Distriktsapotekavtalen har eksistert siden den nye apotekloven trådte i kraft i 2001.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring