Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene trår til

I år kommer tre nye blodfortynnende legemidler på blå resept. 1. februar starter apotekene en nasjonal dugnad for å hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig.


30.01.2013

Apotekene trår til
- For å sikre riktig bruk av de blodfortynnende legemidlene Pradaxa, Xarelto og Eliquis, skal farmasøytene gi de aktuelle pasientene standardisert rådgivning og informasjon. Dette vil øke pasientsikkerheten og trolig forhindre alvorlige hendelser og sykehusinnleggelser, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

Tilbyr enhetlig informasjon
Til nå har warfarin (Marevan) vært det legemiddelet som har vært vanligst å bruke i behandlingen og forebyggingen av blodpropp. Til forskjell fra warfarin, har Pradaxa, Xarelto og Eliquis kort virketid. Det stiller høyere krav til at pasienten følger behandlingen nøye for å unngå risiko for blodpropp.

- I tillegg til den informasjonen som pasienten mottar hos legen, vil mange pasienter trenge ekstra hjelp til å følge opp behandlingen. Her spiller apotekene en viktig rolle, sier Faksvåg.
For å hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig, har Apotekforeningen, i samarbeid med Statens legemiddelverk, utarbeidet en prosedyre som innebærer en standardisert samtale med pasienten og et informasjonsskriv som skal gis den enkelte pasient.

– Målet med tjenesten er todelt. Farmasøytene på apotekene skal både hjelpe pasientene til å bruke de nye blodfortynnende legemidlene riktig og bidra til at pasientene unngår alvorlige hendelser knyttet til overgangen fra warfarin. Pasientene skal sikres god og enhetlig rådgivning av kunnskapsrike medarbeidere, uansett fra hvilket apotek de henter ut resepten sin, sier Faksvåg.

Omfattende tjeneste
For pasienter som ikke har brukt disse legemidlene tidligere, vil farmasøyten ha fokus på overgangen fra warfarin, vurdere interaksjonsrisiko i forhold til bruk av andre legemidler, samt å motivere og informere om riktig bruk. Har pasienten allerede begynt å bruke den nye blodfortynnende behandlingen, vil farmasøytene forsikre seg om at de er kjent med bruken og fange opp eventuelle bivirkninger. Ved behov vil behandlende lege bli kontaktet.

- I tillegg vil pasienten få tilbud om et informasjonsskriv om riktig bruk, hva man bør huske på og når man eventuelt bør kontakte legen, sier Faksvåg.

Alle ansatte i apoteket skal ha gjennomgått en opplæring før tjenesten settes i gang nasjonalt. I samarbeid med Apotekenes kompetanse og opplæringssenter (Apokus), er det laget to e-læringskurs innen tromboseprofylakse. Alle de 2600 farmasøytene i apotekene skal ha gjennomført denne opplæringen i løpet av januar. I det første kurset lærer farmasøytene om de nye blodfortynnede legemidlene, mens man i det andre kurset lærer hvordan farmasøyten kan sikre en trygg overgang fra warfarin. I tillegg skal alle de 6500 helsearbeiderne i landets apotek ha gjennomført en generell kampanjeopplæring som gir en innføring i målsetting for og praktisk gjennomføring av tjenesten i apoteket.

- Aldri før har en så omfattende informasjonskampanje blitt gjennomført i norske apotek. Vi skal evaluere tiltaket for å dokumentere gjennomføringsgraden og pasientenes oppfatning av tjenesten. Apotekforeningen håper erfaringene vil bidra til at vi i fremtiden kan gjennomføre tilsvarende tjenester med offentlig finansiering, sier Per Kristian Faksvåg.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring