Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekene vil konkurrere

Reseptfrie medisiner kan om få dager selges utenom apotek. Regelverket for dette salget måtte nødvendigvis bli en balansegang mellom trygghet og tilgjengelighet.


27.10.2003

 Apotekene har fått noen konkurransemessige fordeler, mens dagligvarebransjen har fått sine meget sterke konkurransefortrinn i forhold til apotek. Samlet har dagligvarebransjen i Norge fått friere konkurranseregler på reseptfrie medisiner enn i nesten alle andre europeiske land, sier direktørOddbjørn Tysnes (Norges Apotekerforening) i et svar til Steinar Kringlebotten (dagligvarebransjen) i Dagbladet.

Reseptfrie medisiner er ikke farefrie. Erfaringene fra land som har forsøkt å slippe salget av dem helt fritt er så dårlige at ingen ansvarlige aktører har ønsket å forsøke dette i Norge. Unntaket er dagligvarebransjens talsmann Steinar B. Kringlebotten, som i DN 24.10. raser over at det er lagt restriksjoner på dagligvarebutikkenes salg av medisiner.
I Storbritannia ble salget av reseptfrie medisiner sluppet svært fritt for flere år siden. Erfaringene derfra er svært dårlige. Feilbruken eksploderte: 40.000 briter ble hvert år lagt inn på sykehus bare av paracetamolforgiftning – mer enn 100 av dem døde. Derfor innførte britiske myndigheter etter hvert flere restriksjoner på salget. Feilbruken sank umiddelbart, men er fortsatt langt høyere enn i Norge.
 
Mange foreldre er usikre på om de bør gi barnet sitt smertestillende eller febernedsettende medisin, og i tilfelle hvilken styrke, legemiddelform og dosering som er riktig. Gravide vet ofte ikke at de skal være svært tilbakeholdende med bruk av smertestillende medisin de første tre månedene av svangerskapet. Menn som bruker blodfortynnende medisiner vet ofte ikke at de ikke må bruke acetylsalisylsyre når de trenger smertestillende medisin.
På apoteket vet de ansatte dette. De er velutdannete fagfolk med høy kompetanse, som kan gi kundene gode råd og veiledning. Samtidig er apotekene pålagt å føre alle typer reseptfrie legemidler. Det er en helt annen situasjon enn dagligvarebutikkene. Der har ikke de ansatte noen kompetanse om legemidler, de kan ikke gi kundene råd, og sortimentet som tilbys er sannsynligvis begrenset til et lite antall av de mest solgte medisinene.
Det skulle bare mangle at apotek og dagligvarebutikker på dette grunnlaget ble behandlet likt, slik Kringlebotten ønsker. Sannsynligvis ønsker han heller ikke å få mer enn noen få av apotekenes regelverk. Jeg tviler sterkt på om Kringlebotten for eksempel ønsker seg krav om fullsortiment med leveringsplikt av alle merker innen 24 timer, krav om at høyt utdannet farmasøyt skal være til stede i hele åpningstiden osv. – han ønsker å plukke noen få av våre reguleringskrav, men slippe resten. Er det det som er konkurranse på like vilkår?
 
Kringlebotten forsøker også å gi inntrykk av at det norske regelverket er gammelmodig og bakstreversk. Sannheten er at det nye regelverket er et av de mest liberalistiske i Europa. I de fleste europeiske land er det ikke tillatt å selge reseptfrie medisiner utenom apotek. Ikke i ett eneste annet land enn Norge er det tillatt å selge en 20-pakning av paracetamol 500mg utenom apotek.
 
Kringlebotten anklager også apotekene for å ikke ville ha konkurranse. Konkurransen kommer uansett, og apotekene vil gi dagligvarebutikkene hard konkurranse om medisinsalget.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring