Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apoteker avslørte «legeshoppere»

Like før jul varslet Helsetilsynet samtlige apotek i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland om såkalte «legeshoppere», det melder Bergensavisen.


26.02.2015

«Legeshoppere» vil si personer som kontakter en rekke leger for å få ut legemidler som kan misbrukes.

En av apotekerne som slo alarm var Flemming Danielsen ved Vitusapotek Bien på Danmarks plass i Bergen.

– Jeg oppdaget at en av de aktuelle personene hadde fått flere resepter på samme dato fra fire forskjellige leger. Dette synes jeg var veldig mistenkelig, sier Flemming Danielsen til Bergensavisen.

Fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg mener episoden viser hvor viktig det er at apotekene er årvåkne. Han roser Flemming Danielsen for å ha tatt tak i saken.

– Apotekforeningen er glad for å se at apotekere tar ansvar og følger opp denne typen forskrivning som skjer på feil grunnlag. Vi synes også det er positivt at Helsetilsynet engasjerer seg og viser handlekraft, sier Faksvåg.  


Hadde mer enn 100 resepter

To navngitte personer er politianmeldt, ifølge Helsetilsynet.


Bergensavisen skriver om leger over hele landet som har skrevet ut resepter på bakgrunn av tekstmeldinger fra de to mennene. Legemidlene skal ha blitt hentet ut ved apotek i de tre vestlandsfylkene.


På et tidspunkt skal en av de to anmeldte personene ha hatt mer enn 100 resepter på Rivotril liggende i Reseptformidleren.


Dette er en vanedannende medisin, såkalte B-preparat, som er underlagt streng kontroll. Medisinen kan benyttes som rusmiddel.


– Vi er kjent med at to personer skal ha misbrukt e-reseptsystemet. Det nøyaktige antallet piller som har blitt hentet ut kjenner vi ikke, men det er nok snakk om tusenvis, sier Svein Zander Bratland, seniorrådgiver i Statens helsetilsyn og legespesialist i allmennmedisin til Bergensavisen. 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring