Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apoteker bekymret for avansekutt

Med tanke på hvor stort potensialet er for innsparing knyttet til feilbruk av legemidler, er det et stort mysterium at myndighetenes forslag til løsning nå er et nytt kutt i inntektene til apotekene. Apoteker Steinar Vik i Apotek 1 Stord mener regjeringen går baklengs inn i fremtiden.


26.09.2013

Apoteker bekymret for avansekutt

Apoteker Steinar Vik i Apotek 1 Stord hadde onsdag 25. september en kommentar i Bergens tidende om regjeringens forslag til nytt kutt i apotekenes inntekter. Du kan lese hele innlegget hans her, da det ble noe forkortet i avisen:


Apotekene strupes

 

De siste årene har myndighetene satt ned flere arbeidsgrupper for å få råd om hvordan vi skal møte en stadig økende andel eldre i vårt samfunn. Ett hovedområde er bekymring for økende kostnader knyttet til legemiddelbehandling.  Vi vet at eldre allerede i dag står for nær halvparten av legemiddelforbruket i Norge, på tross av at eldre over 65 år bare utgjør 15 % av befolkningen. Vi vet også at minst 1 av 10 sykehusinnleggelser av eldre skyldes feilbruk av legemidler. Bare kostnader rundt feilbruk av legemidler er anslått til å ligge på minst 2 milliarder kroner i året.

 

Med tanke på hvor stort potensialet er for innsparing knyttet til feilbruk av legemidler, er det et stort mysterium at myndighetenes forslag til løsning nå er et nytt kutt i inntektene til apotekene. Dette kan best beskrives som å gå baklengs inn i fremtiden. Flere av rådene politikerne har fått, dreier seg om at farmasøyten er en viktig ressurs som må brukes i mye større grad for å øke kunnskap og bevissthet rundt riktig og trygg bruk av legemidler. Det er for meg ubegripelig at virkemiddelet da skal være å redusere apotekenes mulighet til å beholde sin farmasøytiske kompetanse. For mitt apotek tilsvarer kuttet minst 200 farmasøyttimer.

 

Myndighetene vil med sitt kutt spare 125 millioner kroner, men de synes å lukke øynene for de 2 milliarder kronene som sløses bort på feilbruk av legemidler. Ei heller synes de å være opptatt av tapt livskvalitet og dårligere helse for de mange som sliter med å bruke legemidlene riktig. Det bør ikke være tvil om hvor potensialet for innsparing ligger. Den riktige løsningen er selvsagt å styrke farmasøytens mulighet til å forebygge feilbruk av legemidler. Farmasøyten kan tilby ekstra råd og veiledning for eldre som bruker flere legemidler, for nettopp å øke både kunnskap og bevissthet rundt trygg og riktig legemiddelbruk.

 

Det er anslått at halvparten av de negative følgene av feilbruk av legemidler kunne vært unngått. Det eneste fornuftige her er å tilføre apotekene midler til å kunne gjennomføre  legemiddelsamtaler som kan spare samfunnet for store utgifter og den enkelte for store helseplager knyttet til feilbruk av legemidler. Myndighetene velger derimot å kutte 80 millioner i apotekenes inntjening, og heller sitte og se på at flere milliarder i utgifter som følge av feilbruk av legemidler fort vil stige til både 3 og 4 milliarder ettersom antall eldre legemiddelbrukere øker i årene som kommer. Viktigere er det visst at finansministeren får en innsparing i statsbudsjettet på 125 millioner kroner til neste år. Det er kortsiktig tenkt!
 

Steinar Vik

Apoteker

Apotek 1 Stord



TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring