Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekkjeder og grossister anmeldt til Økokrim


19.11.2003

Pressemelding fra Apokjeden 
17.11.03
Statens legemiddelverk vil anmelde apotekgrossistene og apotekkjedene for forsøk på bedrageri. Grossistene og apotekkjedene skal ha rapportert inn for høye priser på noen indeksprisprodukter.
Dette er en alvorlig anklage fra Statens legemiddelverk. Vi er ikke kjent med innholdet i anmeldelsen og vi er ikke kjent med at vi har opptrådt i strid med regelverket. Vi registrerer at anmeldelsen gjelder flere legemiddelgrossister og apotekkjeder.
Vi er avhengig av et ryddig forhold til myndighetene. Vi har kontaktet Statens legemiddelverk tidligere med sikte på å sikre at rapporteringen er tilfredsstillende. Vi har rapportert inn de prisene som følger av innkjøpsavtalene med leverandørene. Vi har ikke fått noen signaler fra Statens legemiddelverk om at våre rapporteringsrutiner ikke har vært akseptable. Vi vil nå ta kontakt med Statens legemiddelverk for å få avklart hvilke sider av våre rutiner som de ikke finner tilfredsstillende. Vi vil også ta kontakt med Økokrim for å få innsyn i saken og avklart forholdet snarest mulig. 

Inntil vi har fått se hva anmeldelsen bygger på kan vi ikke kommentere denne saken ytterligere. 
Med vennlig hilsen
Apokjeden AS

Informasjonsdirektør
Hans Anderssen


 
Pressemelding fra Alliance UniChem
18.11.03
Alliance UniChem fortsatt ukjent med innhold i anmeldelse til Økokrim. 
Alliance UniChem er så langt ikke presentert innholdet i den anmeldelse vi er blitt kjent med gjennom mediene, utover at det dreier seg om feilrapportering. Helt siden det nye, kompliserte regelverket (indekspriser) ble innført har Alliance UniChem brukt jurister for å sikre at de nye reglene har blitt etterlevet fra vår side. Vi har bedt om et møte med Statens Legemiddelverk for bedre å kunne forstå det nye regelverket. 
Det nye og svært innviklete regelverket for prising av legemidler ble innført den 3. mars i år. Apotekbransjen har hele tiden ønsket å samarbeide best mulig med myndighetene og gitt innspill til sterke og svake sider ved dette kompliserte prissystemet. Vi kjenner ikke til at det har vært brudd på reglene når det gjelder vår rapportering. Vi er derfor svært overrasket over at vi blir anklaget og anmeldt for feil rapportering, med påstand om at dette skal være gjort for å "lure" myndighetene. Vi forsøker nå å få tilgang til hva anmeldelsen dreier seg om i detalj, og hvorvidt dette kan dreie seg om misforståelser rundt rapporteringsrutinene. 
Den siste tiden har apotekbransjen vært gjenstand for gjentakende alvorlige påstander knyttet til ulike forhold rundt vår forretningspraksis, med store medieoppslag. 
Alliance UniChem vil derfor presisere at vi ønsker å ha et godt samarbeid med myndighetene om et best mulig apotektilbud for forbrukerne. Dette innebærer blant annet å bidra til å oppfylle intensjonene med den nye indeksprisordningen, nemlig å tilby reduserte priser til kundene, i tillegg til at vi yter kvalifisert og forsvarlig rådgivning.
Det er verdt å merke seg at prisen på reseptpliktige legemidler i Norge settes av myndighetene, og at vi har noen av de laveste prisene i Europa. Siden juni i år har prisene på mange produkter (generiske – eller kopiprodukter) gått ned med nærmere 25%. På disse produktene har staten spart 128 mill kroner siden mars i år i forhold til i fjor.
Apotekbransjen er blitt fremstilt i et svært negativt lys den senere tid, og vi opplever at nyansene og bakgrunnen for mange av de sakene som har stått i media er mangelfullt dekket.
For ytterligere informasjon, kontakt kommunikasjonsdirektør Elisabeth Hunter på tlf 67102720 og mob. 91839610


 
Pressemelding fra Norsk Medisinaldepot:  Uforstående til anmeldelsen
17.11.03
Statens Legemiddelverk har i dag blant andre anmeldt de to NMD-selskapene NMD Grossisthandel AS og Vitusapotek AS til Økokrim. Bakgrunnen for anmeldelsen skal angivelig være feilrapportering i forbindelse med det såkalte indeksprissystemet. NMD stiller seg uforstående til anmeldelsen, og ønsker å presisere følgende:
Indeksprissystemet ble innført 1. mars i år. NMD har lojalt fulgt opp intensjonene med den nye ordningen, nemlig å bidra til lavere priser på legemidler til forbrukerne. 
Det har vært enighet mellom NMD, andre aktører i legemiddelbransjen og Legemiddelverket om nødvendigheten av å utarbeide et hensiktsmessig og pålitelig grunnlag for innrapporteringen. Basert på bransjens problemer med å innrapportere det etterspurte tallmaterialet, besluttet myndighetene i forståelse med bransjen å anvende en overgangsordning.
NMD har siden desember i fjor tatt flere initiativ overfor Legemiddelverket for at regelverket skulle være tilpasset bransjens faktiske rapporteringsmuligheter i en slik overgangsperiode. For å få dette til er det avgjørende med samarbeid og åpenhet mellom bransjen og Legemiddelverket. Blant annet inviterte NMD Legemiddelverket til å delta i en felles arbeidsgruppe for å etablere tilfredsstillende rapporteringsløsninger. I tillegg har NMD brukt store ressurser på fortløpende å tilpasse gjeldende avtaler og rapporteringsløsninger slik at disse er i overensstemmelse med det nye regelverket.
NMD har i dag på nytt anmodet Legemiddelverket om et møte for å få til en konstruktiv dialog om rapporteringsmetode som best mulig ivaretar hensikten med indeksprissystemet. Senest den 28. oktober i år, ba NMD om et tilsvarende møte. Det ble imidlertid ikke gitt noen tilbakemelding fra Legemiddelverket før NMD gjennom pressen ble konfrontert med anmeldelsen til Økokrim i dag. NMD har bedt om innsyn i anmeldelsen uten så langt å få medhold. 
NMD vil i det videre arbeidet med denne saken samarbeide med myndighetene for å kaste lys over alle forhold av betydning.
Kontaktperson NMD Grossisthandel AS: 
Administrerende direktør NMD Grossisthandel AS
Jan Tore Føsund
Tlf: 22 16 96 00
Mobil: 91 30 45 77
 
- Vi reagerer på at Statens legemiddelverk har valgt å kommunisere med oss via en anmeldelse, sier informasjonsdirektør Hans Anderssen i Apokjeden. Dagsavisen 18.11.03
Leverandører tystet. Dagsavisen 18.11.03

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring