Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekloven er en suksess

Høy kvalitet, god tilgjengelighet og lave legemiddelpriser er hva apotekbransjen kan skilte med etter ti år med dagens apoteklov. 1. mars feirer apotekloven 10-årsjubileum.


28.02.2011

Apotekloven er en suksess
- Apotekbransjen er helt annerledes enn for ti år siden. På ti år har tilgjengeligheten til apotek blitt mye bedre, apotekene gir bedre kundeservice, har høyere faglig kvalitet og det er lavere legemiddelpriser. Det er all grunn til å være stolte av det, sier Oddbjørn Tysnes, konst. adm. direktør i Apotekforeningen.

Bedre systemer
Snart 700 apotek, lang åpningstid og stor tillit hos kundene gjør at Inger Lise Eriksen, styreleder i Apotekforeningen og apoteker på Frogner apotek, også mener apotekbransjen har forvaltet samfunnsansvaret godt.

– Vi har et apotekvesen som fungerer svært godt. Kvaliteten er høy, prisene har gått betydelig ned og tilgjengeligheten er god i hele landet. Politikerne og myndighetene bør vært stolte, sier Eriksen.

Dagfinn Høybråten hadde en helt sentral rolle i utformingen av ny apoteklov for ti år siden. Han kommenterer utviklingen i de ti årene som har gått siden Norge fikk ny apoteklov slik.

- Apotekene har beholdt fokus på faglig kvalitet, sikkerhet og seriøsitet. Åpningstidene og service overfor publikum er utvidet. Konkurransen har økt, men de faglige kravene er fastholdt, sier Dagfinn Høybråten til Apotekforeningens tidsskrift.

Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen mener at den faglige kvaliteten i apotek er blitt jevnere og at det skjer færre feil enn for ti år siden blant annet på grunn av kjedenes fokus på kvalitetsarbeid og interne kontrollfunksjoner. Legemiddelprisene er direkte regulert av myndighetene. Tysnes mener det nye apoteksystemet indirekte har ført til lavere legemiddelpriser.

- Vi har et svært effektivt apoteksystem. Dermed er det fortsatt mulig å drive apotek på en kvalitativt god måte, selv med de lave prisene og avansenivået vi har i dag, sier han.

Flere tjenester
Inger Lise Eriksen mener at apotekene nå må få nye oppdrag der fagkunnskapen som finnes i apotek brukes mer rasjonelt til samfunnets og befolkningens beste.

– Det er godt nok dokumentert nå at eldre feilmedisineres, at mange havner på sykehus på grunn av feil legemiddelbruk og at mangelfull samhandling fører til helsefarlige interaksjoner. Mye av dette kunne vi ha forebygget hvis en utvidet rådgivning i apotek ble etablert som en del av det offentlige tjenestetilbudet, sier Eriksen.

Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen er også opptatt av å legge forholdene til rette for å sikre riktig legemiddelbruk for kunder som er i apoteket.

- Legemiddelbruken blir stadig mer kompleks. Apotek må fremover fortsette å utvikle nye og gode tjenester som kan bidra til bedre og riktigere legemiddelbruk, sier han. I de ti foregående årene har staten hatt oppmerksomheten rettet mot å få ned prisene, og der har de lykkes. Nå må fokus rettes mot riktig bruk av legemidler, mener han.

I dag er Dagfinn Høybråten åpen for å legge flere oppgaver til apotekene, og sier i intervjuet med Apotekforeningens tidsskrift at den modernisering som ble foretatt for ti år siden var overmoden og nødvendig. Publikum synes i alminnelighet å være tilfredse. Apotekfaglig har kjededannelsene mange fordeler, men det er selvsagt nødvendig å justere kurs der man ser at hensynet til faglighet og konkurranse tilsier det. Myndighetene bør også være åpne for å legge andre helserelaterte oppgaver til apotekene.

Fakta om apotekloven:

Før 1. mars 2001:
• Kun farmasøyter kunne eie apotek og apotekene var enkeltmannsforetak
• Staten bestemte hvor nye apotek skulle etableres og hvor mange som skulle etableres basert på behovsvurderinger foretatt av staten
• Apotekkonsesjon ble gitt til farmasøyt etter egnethetsvurdering gjort av staten. Konsesjonen innebar rett og plikt til å eie og drive apotek
• Apotek ble kun opprettet dersom opprettelse ikke truet forretningsgrunnlaget til allerede etablerte apotek
Etter 1. mars 2001:
• Alle kan eie apotek (også juridiske personer), bortsett fra legemiddelindustri og leger
• Markedet bestemmer hvor og hvor mange apotek som skal opprettes, slik at apotek i større grad blir etablert i takt med befolkningens behov og endring i handlemønster
• To konsesjoner per apotek: Eierkonsesjon og driftskonsesjon. Hvis kriteriene oppfylles, innvilges konsesjon. Driftskonsesjon gis kun til cand. pharm/master i farmasi. Det er driftskonsesjonsinnehaveren som er ansvarlig for apotekets drift.
• Konkurranse som virkemiddel for å gjøre apoteknæringen mer kostnadseffektiv
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring