Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekpreparater

Sortimentet av apotekpreparater teller i dag 145 preparater i forbrukerpakning, derav 121 legemidler og 24 handelsvarer. I tillegg kommer 52 resepturpreparater, som anvendes både i apotekenes resepturtilvirkning og i serviceproduksjonsordningens lagerproduksjon.


26.09.2012

Av Ingrid B. Vik, Seniorrådgiver i Apotekforeningen

Sortimentet baserer seg på de tradisjonelle preparatene som før det ble strengere krav til lokaler og produksjon av legemidler midt på 80-tallet, ble produsert på de enkelte apotek. I tillegg har det kommet til nye preparater som det har vist seg behov for, og som ikke har kunnet skaffes fra industrien. Lege­midlene baserer seg for det meste på virkestoffer med lang tradisjonell bruk, og som fortsatt dekker et terapeutisk behov.
Serviceproduksjonsordningen er stadig åpen for nye preparater det måtte være behov for. Det er imidlertid noen betingelser som må være oppfylt for at et nytt preparat kan tas inn i ordningen.
Det må for det første foreligge et visst behov, og et legemiddel må ha medisinsk berettigelse. Det kan dessuten ikke være for likt et eksisterende legemiddel med markedsføringstillatelse, slik at det konkurrerer med dette. Videre må et preparat ha god nok stabilitet til å egne seg for lagerproduksjon (minst 1 års holdbarhet). Det må finnes råvarer av god nok kvalitet tilgjengelig, og muligheter for analyse.

Den største utfordringen for service­produksjonsordningen er å få synliggjort preparatene både overfor apotek, forskrivende leger og annet helsepersonell, og for apotekenes kunder.
Til forskjell fra industripreparater har ikke våre legemidler markedsføringstillatelse. Dette gjør det forbudt å publisere en hver form for omtale eller beskrivelse av preparatene, da dette juridisk sett er å anse som reklame. I Felleskatalogen finnes det derfor bare en liste over legemidlene i sortimentet, uten nærmere omtale. Også i ATC-registeret står preparatnavn, merket med stjerne for å vise at de ikke er beskrevet.
En utfordring er tilgangen på råvarer i markedet. Det har dessverre blitt et økende problem for produksjonsenhetene både å få tak i de råvarene som trengs, og å få skaffet tilstrekkelig små mengder for denne type småskalaproduksjon. Restanser på preparatene hos grossist skyldes svært ofte vanskeligheter med å skaffe råvare. Blir problemet av varig art, må preparatet tas ut av sortimentet. Det er imidlertid viktig at apoteket ikke anser et preparat for «utgått» før melding om dette er gitt.
De seks produksjonsenhetene som inngår i serviceproduksjonsordningen, har hver for seg ansvar for produksjon, lagerhold og leveranse til grossist for sine respektive preparater i sortimentet.

Apotekforeningens rolle
Apotekforeningen er produkteier for apotekpreparatene på vegne av landets apotek. Produktansvaret innebærer at det er Apotekforeningen som bestemmer sortimentet og hva som skal gjelde for de preparatene som inngår, eksempelvis sammensetning, emballasje, pakningsstørrelse, nomenklatur, merking, lagring og holdbarhet.
Endringer og oppdateringer som gjelder apotekpreparatene, ivaretas løpende av Apotekforeningen.
Meldinger til apotekene om viktige endringer blir lagt ut på Apotekinfo.
Preparatmonografiene ligger elektronisk tilgjengelig på intranettsiden Apotekinfo, til bruk som oppslagsverk for apotekene. Her blir monografiene løpende oppdatert. I tillegg har vi en trykt utgave som enkelte apotek ønsker å ha tilgjengelig i tillegg. Denne blir oppdatert én gang i året. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring