Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Apotekåret 2013

I 2013 var det 47 millioner kundemøter ved norske apotek, det høyeste antall kunder noensinne.


12.03.2014

Apotekåret 2013

De aller fleste av oss kjøper legemidler på apoteket en eller flere ganger i løpet av året.

 

Norske apotek ekspederte hele 48,8 mill. resepter i 2013. I fjor ble elektroniske resepter tatt i bruk i hele landet, og ved utgangen av året var over 70 prosent av reseptene elektroniske.

 

I følge administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund er tilgjengeligheten til legemidler og legemiddelkompetanse i Norge god. Han forteller at ni av ti nordmenn bor i kommuner som har apotek.

 

– Tilgjengeligheten til legemidler og legemiddelkompetanse er god, med mer enn 760 apotek og 7000 apotekansatte. I 2013 jobbet over 2500 universitets- eller høyskoleutdannede farmasøyter bl.a. med riktig legemiddelbruk i apotekene. Antallet apotek er nesten fordoblet siden begynnelsen av 2000-tallet, og i gjennomsnitt er det i dag 6 590 innbygger per apotek, sier Lund.  

 

Riktig legemiddelbruk

Han forteller at 2013 var et år der vi så gode eksempler på apotekbransjens evne til å bidra til trygg og sikker legemiddelhåndtering, blant annet gjennom informasjonskampanjen Nye blodfortynnende.  

 

– Målet med kampanjen var å gi pasientene en trygg overgang fra warfarin til nyere blodfortynnende legemidler, og å gi dem en god start på legemiddelbehandlingen. Resultatene av denne innsatsen kan være spiren til en tjeneste som kan sikre legemiddelbruken også for andre pasientgrupper, sier Lund.

 

Sikkert og effektivt

I 2013 opplevde man oftere utfordringer knyttet til leveringssikkerheten av legemidler. Mangel på livsviktige legemidler er i ferd med å bli et globalt problem, som også rammer Norge. Å etablere enda bedre systemer som så langt det lar seg gjøre sikrer pasientene tilgang på legemidler, er en vesentlig oppgave for hele apotekbransjen og et oppdrag apotekene tar på største alvor.

 

10. utgave

Denne uken ble den tiende utgaven av Apotek og legemidler lansert. Tallene over er en smakebit fra dette heftet.  

 

Apotek og legemidler er i hovedsak basert på Apotekforeningens bransjestatistikk, som gir verdifull kunnskap om legemiddelområdet. Statistikken inneholder bl.a. detaljerte oversikter over legemiddelsalg, reseptgrupper, finansieringskilde, refusjonshjemmel og demografiske data om legemiddelbrukerne. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring