Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Avanse og arbeidspriser 2014

Fra nyttår er det endringer i apotekavanse og arbeidspriser.


20.12.2013

Kronetillegget i apotekenes maksimalavanser for reseptpliktige, markedsførte legemidler økes med 3 kroner fra 1. januar 2014. De nye avansesatsene blir som følger:

• Av de første kr 200,00 av apotekets innkjøpspris 7 prosent 
• Av resten 3 prosent 
• Kronetillegg kr 25,00 per pakning
• Tillegg for A/B-preparater kr 10,00 per pakning

Dersom apotek oppnår lavere innkjøpspris enn fastsatt maksimal AIP, skal minst halvparten av differansen mellom maksimal AUP og den AUP som fremkommer ved at maksimale apotekavanser tillegges oppnådd AIP, tilfalle kunden.

For farmasøytiske preparater som er levert etter spesielt godkjenningsfritak, er tillegget 25 prosent av faktisk innkjøpspris og kronetillegget kr 35,00 per pakning med eventuelt tillegg for A/B-preparater.

Legemiddelverket har fastsatt nye satser for enkel istandgjøring, anbrudd og delutlevering:

• Enkel istandgjøring/oppløsning av ikke bruksferdige farmasøytiske spesialpreparater, inkludert eventuelt vann/oppløsningsmiddel, for hver utlevert pakning kr 30,00.

• Ved salg av farmasøytiske spesialpreparater i anbrudd, tas den forholdsmessige prisen på anbruddsmengden ut fra utsalgsprisen (ekskl. MVA) for en pakning av passende størrelse med et tillegg på 50 %. I tillegg kan det beregnes et tillegg på kr 25,00 pr pakning. Hvis det ved anbrudd leveres en mengde som svarer til mengden i en markedsført pakningsstørrelse, må det ikke tas høyere pris enn prisen for denne pakningsstørrelsen.

• Delutlevering skjer når kunden kjøper hele pakningen, men apoteket oppbevarer pakningen og deler ut til kunden i porsjoner. Apotek kan ta et gebyr på kr 10,00 for hver gang apoteket deler ut av legemidlet til kunden. Apoteket kan ta kr 10,00 per delutlevering for hvert legemiddel som deles ut.

Helse- og omsorgsdepartementet skrev i sitt høringsnotat av september i år (Forslag til endringer i prising av byttbare legemidler og apotekenes maksimalavanse ved salg av legemidler) at det ved delutlevering ikke stilles spesifiserte krav til merking av den utleverte mengden. Apotekforeningen leser imidlertid rekvirerings- og utleveringsforskriften kapittel 12 slik at alle legemidler som ikke utleveres i original emballasje skal merkes. Apotekforeningen vurderer det derfor slik at apotekene ved delutlevering i de fleste tilfeller også er å anse som berettiget til anbruddsgodtgjørelse.
 
Apotekforeningen vil på nyåret ta initiativ overfor myndighetene for å få klarlagt hvilke merke- og dokumentasjonskrav som skal gjelde i situasjoner hvor apotekene foretar delutlevering.

20.12.2013, Tore Reinholdt

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring