Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Aylsøkere og legemidler

Det har gjennom vinteren vært stor tilstrømning av asylsøkere til Norge. En del av disse oppsøker apotek for å få utlevert legemiddel etter resept. Helsedirektoratet, HELFO og Helsenorge har lagt ut informasjon om helserettighetene til asylsøkere, flyktninger, familiegjenforente og andre utlendinger som oppholder seg i Norge.


25.01.2016

Hovedregelen er at asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente har samme helserettigheter som norske borgere. Det betyr f eks at asylsøkere kan få legemidler på blå resept, og at de må betale egenandel etter vanlige regler. Asylsøkere har også rett til å få H-reseptlegemidler etter vanlige regler. Ved ekspedisjon av resept skal apoteket registrere D-nummer. Dersom pasienten ennå ikke har fått D-nummer skal apoteket registrere navn, fødselsdato og bostedskommune. Asylsøkerbevis skal fremvises.

 

Et unntak fra hovedregelen gjelder asylsøkere som oppholder seg på transittmottak. For disse skal UDI betale eventuelle egenandeler. Apotek anbefales å etablere kontakt med transittmottaket for å avklare nærmere om hvordan oppgjør skal foretas.

 

DUF-nummer, som er et tolvsifret nummer som tildeles av UDI til alle som søker opphold i Norge, kan ikke brukes i FarmaPro. FH-nummer (Felles Hjelpenummer), som er et ellevesifret nummer som brukes i helsetjenesten blant annet for turister og pasienter som venter på å få D-nummer, kan heller ikke benyttes i FarmaPro.

 

LES MER:

Helsedirektoratet

HELFO

Helsenorge

 

20.01.2016 Tore Reinholdt


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring