Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Bedre tilgang til legemidler, med høy trygghet

Det er viktig å bedre tilgjengeligheten til legemidler, men samtidig opprettholde høy trygghet, skriver Apotekforeningen i sitt innspill til helse- og omsorgskomiteen.


20.10.2011

Stortingets Helse- og omsorgskomite har besluttet å holde åpen høring om et representantforslag fra stortingsrepresentantene Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, om raskere og bedre tilgang til legemidler (Dokument 8:146 S (2010-2011)). Den åpne høringen foregår på Stortinget i dag 20. oktober, og Apotekforeningen er representert ved direktør Oddbjørn Tysnes og konst. fagdirektør Hilde Ariansen.

I forkant av den åpne høringen har Apotekforeningen sent et skriftlig innspill til komiteen. Her gir Apotekforeningen sin støtte til forslagene om legemiddelsamtale, legemiddelgjennomganger og multidose for å få riktigere legemiddelbruk. Det poengteres at bedre tilgjengelighet og god trygghet også kan oppnås gjennom å etablere en ordning med apotekresept.

Apotekforeningens innspill til Stortingets helse- og omsorgskomite:


Til: Stortingets helse- og omsorgskomite
Fra: Apotekforeningen
Dato: 10.10.2011


Bedre tilgang til legemidler, med høy trygghet

Innspill til helse- og omsorgskomiteens høring om Dok 8:146 S (2010 – 2011)


Det er viktig å bedre tilgjengeligheten til legemidler, men samtidig opprettholde høy trygghet. Apotekforeningen støtter forslagene om legemiddelsamtale, legemiddel-gjennomganger og multidose for å få riktigere legemiddelbruk. Bedre tilgjengelighet og god trygghet kan også oppnås gjennom å bruke apotekresept.


Gjennom legemiddelmeldingen, arbeidet med samhandlingsreformen og i andre sammenhenger er det grundig dokumentert at feil legemiddelbruk er et stort og voksende problem. Helse- og omsorgsdepartementet anslår at det årlig skjer 2.000 dødsfall og 15.000 invalidiserende skader som følge av feil legemiddelbruk. I tillegg til konsekvensene for den enkeltes helse har dette også store økonomiske effekter, bl.a. i form av en halv million ekstra liggedøgn på sykehus og samlede kostnader på flere milliarder kroner.

Det er derfor på tide å få nasjonal dekning av tilbud som kan gi riktigere legemiddelbruk. Apotekforeningen er enig i de tiltakene som presenteres i dokumentet:

• Legemiddelsamtale mellom pasient og farmasøyt, i et samarbeid med fastlege
• Legemiddelgjennomganger i sykehjem og ved skifte av omsorgsnivå
• Økt bruk av multidose

Det er nødvendig med folketrygdfinansiering for å få utbredelse av slike tiltak over hele landet, til de pasientgrupper som har stor nytte av dem. Det er apotek med apotekfarmasøyter i hele landet, som vil kunne stå for en effektiv gjennomføring av tiltakene. Apotekforeningen ser frem til en skikkelig satsing på dette området.

LUA-ordningen: Balanse mellom tilgjengelighet og trygghet
Ordningen med salg av reseptfrie legemidler utenfor apotek (”LUA”) er blitt meget omfattende. Om lag 50 ulike typer legemidler kan nå selges i dagligvarebutikker, kiosker m.v. De mest populære produktene (smertestillende og nesespray) selges det nå mer av i LUA enn gjennom apotek. Det må stilles krav til Legemiddelverket om å gjennomføre og offentliggjøre en grundig faglig helhetlig vurdering av om salg i LUA er trygt før det tas beslutninger om et virkestoff skal kunne selges i LUA-salg eller om det skal kunne selges fra butikkhyller (selvvalg). I dag er det ikke tilgjengelig noen slike faglige vurderinger.

Apotekresept: Betinget apotekutlevering av reseptfrie legemidler

Samtidig med utvidelsen av LUA-ordningen har myndighetene endret status for flere legemidler fra reseptfri til reseptpliktig, først og fremst fordi det har vært ansett som nødvendig at kunden får en bestemt informasjon om bruken. En minst like god kontroll ville man kunne fått ved å stille krav til apotek om at denne spesifikke informasjonen skal gis ved ethvert salg, og at legemiddelet ikke skal være i selvvalg. En slik ordning er innført i flere andre europeiske land. Den bør også innføres i Norge, og vil bedre tilgangen til legemidler for publikum. Dette vil ikke belaste offentlige budsjetter, men tvert imot forebygge en unødvendig økning i konsultasjoner hos fastlegene.

Apotekresept: Farmasøytrekvirering av reseptlegemidler
Under pandemien høsten 2009 fikk landets apotekfarmasøyter rekvireringsrett for de to legemidlene Tamiflu og Relenza. Dermed fikk publikum i en vanskelig situasjon langt lettere tilgang til disse to legemidlene. En evaluering av ordningen har vist at den var en suksess, og at den fungerte slik den skulle.

Farmasøytrekvirering av en del utvalgte reseptlegemidler vil øke tilgangen på disse legemidlene og frigjøre legekapasitet. Rekvirering vil i slike tilfeller skje etter en bestemt prosedyre som er fastsatt av offentlige myndigheter, og det er offentlige myndigheter som beslutter hvilke legemidler som skal gå inn i en slik ordning. Også dette er vellykket innført i flere europeiske land.

Andre tiltak for bedre tilgang til legemidler
• Apotekforeningen er enig i at flere legemidler bør overføres fra individuell til generell refusjon.
• Apotekforeningen er enig i at bagatellgrensen bør heves.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring