Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Billigere legemidler

Legemiddelutgiftene ved Haukeland sykehus er doblet de siste ti årene, skriver Bergens Tidende 05.01. – Dette er fordi det i sykehus foregår mye innovativ behandling med bruk av nye og bedre, ofte dyrere, midler. Prisene på medisin har nemlig i samme tiårsperiode sunket kraftig, skriver Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen i en replikk.


06.01.2009

Bergens Tidende skrev 5. januar 2009 om at medisinkostnadene på Haukeland Universitetssykehus har eksplodert de siste årene.

På ti år er utgiftene til legemidler doblet, og i 2008 sprakk Haukelands medisinbudsjett med 20 millioner kroner.

I et innlegg i samme avis, poengterer direktør for Apotekforeningens samfunnsavdeling, Oddbjørn Tysnes, at dette ikke skyldes at prisene har økt:

Billigere legemidler
Legemiddelutgiftene ved Haukeland sykehus er doblet de siste ti årene, skriver BT 05.01. Apotekforeningens statistikk bekrefter den samme utviklingen for alle landets sykehus, men viser også et annet bilde. Mens utgiftene til legemidler i sykehus årlig har økt med mellom 5 og 15 prosent de siste fem årene, har utgiftene til legemidler for pasienter utenom sykehus ikke økt.

Folketrygdens utgifter til blåreseptlegemidler har vært omtrent uendret siden 2003. Folk bruker stadig mer legemidler, men prisene har sunket kraftig. En forskningsrapport som ble utført for Helsedepartementet i 2008 viste at Norge er et av de aller billigste landene i Europa på legemidler.
 
Når sykehusenes utgifter til legemidler stiger, er det fordi det i sykehus foregår mye innovativ behandling med bruk av nye og bedre, ofte dyrere, midler. I den vanlige blåreseptordningen er det tatt inn få slike. Dermed sparer staten stort på legemidler gjennom blåreseptordningen, mens statens legemiddelutgifter i sykehusene øker. 
 
Oddbjørn Tysnes, Apotekforeningen
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring