Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Bomskudd om medisinpriser

Aftenposten hevder i et stort førstesideoppslag 20. mars at kopimedisiner er to til tre ganger dyrere i Norge enn i Sverige og Danmark. Vi kan dokumentere at det ikke er store prisforskjeller samlet for kopimedisiner mellom de tre landene.


27.03.2007

Det totale prisnivået på apotek i Norge er faktisk blant de aller laveste i Vest-Europa, og i forhold til kjøpekraft garantert det laveste i hele Europa.

Siden 1.1.2005 har prisene på kopimedisiner i Norge sunket med ca. 65 prosent. Til sammen har prisene gått ned med mer enn 900 mill.kr., til glede for norske forbrukere og Folketrygden. Det er uforståelig at Aftenposten kan presentere dette under tittelen ”Priskuttene når ikke pasientene”.

Prissystemene på kopimedisiner i Norge, Sverige og Danmark er svært ulike. Derfor er noen kopimedisiner dyrere i Norge enn i Sverige, mens andre er dyrere i Sverige enn i Norge. Aftenposten har valgt å kun ta for seg prisen på den typen kopimedisin (terbinafin) som er dyrest i Norge sammenlignet med Sverige. Derimot nevnes det ikke at medisiner som er langt vanligere i Norge, som alendronat (mot benskjørhet) og diklofenak (mot smerter og betennelser) har halv pris i Norge sammenlignet med Sverige.

90 prosent av salget av reseptmedisiner i Norge er ikke kopimedisiner, men medisiner med patentbeskyttelse. Her er prisene gjennomgående lavere i Norge enn i Sverige og Danmark. Av de medisinene som selger mest i Norge, er ni av ti billigere enn i Sverige og Danmark. Utgiftene til medisiner vokser langt raskere i disse landene enn i Norge. Her i landet synker nå Folketrygdens utgifter til medisiner på blå resept.

Norske politiske myndigheter har fastslått at lave medisinpriser er et viktig legemiddelpolitisk mål. I forhold til målet er det oppnådd resultater som norske myndigheter og helsepolitikere har all grunn til å være stolte av.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring