Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Bruk apotek for å lette tilgang til prevensjon

Apotekforeningen har tidligere tatt til orde for å etablere rekvireringsrett for farmasøyter for p-piller og nødprevensjon. Nå foreslår fem stortingsrepresentanter å øke tilgjengeligheten til prevensjon.


02.06.2014

Bruk apotek for å lette tilgang til prevensjon

God tilgjengelighet er et viktig tiltak i arbeidet med å senke antallet aborter. Apotekforeningen mener at det er en god mulighet for å øke tilgjengeligheten til prevensjon ved at farmasøyter i apotek rekvirerer p-piller etter definerte kriterier satt av myndighetene. Dette kalles farmasøytresept. Et flertall av kvinner som bruker p-piller i dag vil allerede ha erfaring med hormonell prevensjon, og vil ha hatt oppstartsamtale med lege, jordmor eller helsesøster.

Det er stortingsrepresentantene Olaug V. Bollestad, Rigmor Andersen Eide, Line Henriette Hjemdal, Kjell Ingolf Ropstad og Anders Tyvand fra KrF som fremmer forslaget tiltak for å forebygge uønskede svangerskap og redusere antall aborter, Representantforslag 44 S (2013-2014).

I tillegg er Apotekforeningen opptatt av tilgang til nødprevensjon for kvinner over 75 kg. Per i dag har ikke disse kvinnene tilgang til nødprevensjon uten resept. Det finnes imidlertid et reseptpliktig legemiddel for disse. Også her kan man se for seg en løsning med farmasøytresept, slik at tilgjengeligheten bedres og risikoen for uønsket graviditet med påfølgende abort reduseres.

Apotekforeningen har skrevet et brev til Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget med innspill om bruk av farmasøytresept.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring