Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

- Bruk apotekene som lærings- og mestringssentre

- Utfordringen med den fremtidige mangelen på helsepersonell tilsier at apotekene bør mobiliseres i nye, lokale roller og samarbeidsformer.


21.08.2014

- Bruk apotekene som lærings- og mestringssentre


Utsagnet kommer fra adm. dir. Per T. Lund i Apotekforeningen i et brev til Helsedepartementet.  Helseminister Bent Høie har startet arbeidet med å lage en stortingsmelding om primærhelsetjenesten og apotekbransjen har gitt innspill til temaer som bør behandles i meldingen.
 

- Landets nær 800 apotek utgjør trolig de mest tilgjengelige kompetansesentrene for pasienter i primærhelsetjenesten. De fleste kommuner har ett eller flere apotek. Vi oppfordrer Helsedepartementet til å tilrettelegge for at kommunene tar i bruk apotekene som lokale lærings- og mestringssentre på legemiddelområdet. Vi oppfordrer også departementet til å utrede og anbefale hvordan den farmasøytiske kompetansen i apotekene kan målrettes mot pasienter med særskilte informasjonsbehov på legemiddelområdet, skriver Lund.
 

Trenger nye modeller

Apotekforeningen mener regjeringen må foreslå konkrete organisatoriske modeller og incentiver som sørger for at prioriterte pasientgrupper får tilgang til utvidet legemiddelinformasjon. Særlig er dette viktig for eldre pasienter som bruker mange legemidler samtidig, pasienter som starter på ny, livslang behandling, pasienter som bruker vanedannende medisiner og pasienter som har dårlige norskkunnskaper.
 

- Stortingsmeldingen bør vurdere hvordan apotek i større grad kan brukes til å fremme folkehelse ved for eksempel å avdekke risiko og tilby konkrete tjenester som en del av den forebyggende virksomheten. Kartlegging av helserisiko, vaksinasjonsprogrammer, livsstilsrådgivning og farmasøytforskrivning er eksempler på tjenester som bør vurderes, mener Per T. Lund.
 

Helseministeren bør også anbefale utvikling av en eller flere indikatorer for riktig legemiddelbruk i primærhelsetjenesten. Slike indikatorer vil tilrettelegge for målstyring fremfor tiltaksstyring på legemiddelområdet. Det gjør det lettere å prioritere utsatte og sårbare pasientgrupper, og tilrettelegge bedre for tverrfaglig samarbeide som inkluderer apotekenes ressurser og kompetanse.


Apotekforeningen minner til slutt om den nære forbindelsen mellom legemiddelpolitikken og politikken for primærhelsetjenesten. De fleste legemiddelbrukerne er i tett kontakt med primærhelsetjenesten. Derfor er det viktig at helseministeren også vurderer apotekenes rolle og ressurser for å bidra til at befolkningen bruker legemidlene sine riktig i primærhelsetjenesten.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring