Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Brøt med rusmiljøet og tok seg av misbrukere

Som tenåring var hun en periode i en ungdomsgjeng som flørtet med rusmidler. Hun så hva dette gjorde med noen av vennene og valgte å bryte med miljøet. I dag er hun ubetalt «fostermor» for rusavhengige.


11.03.2014

- Jeg er ei ordentlig pyse. Da legen fortalte i detalj hvordan foten skulle opereres, så lukket jeg etter hvert ørene og ba om full narkose. De to barnefødslene jeg har hatt er ingenting i forhold til hvordan jeg gruer meg og hvor vondt jeg synes dette er.

Kari Kjønaas Kjos (Frp) hinker ved hjelp av krykker inn på kontoret på Stortinget. Lederen av Helse- og omsorgskomiteen har fått fjernet en gelé-dannelse i foten etter at en operasjon for 15 år siden ikke var vellykket.

Maste på datteren
Hun kjenner også helsevesenet etter at datteren fikk blødning i ryggmargen, og i dag plages med nervesmerter. Mengden med legemidler hun fikk sjokkerte Kjos. Hun maste stadig på datteren om hun hadde sjekket bivirkninger og om medisinene gikk greit sammen. Masingen gjorde at datteren til slutt stilte legene de samme spørsmålene, fordi «moren min maser sånn». Men legene syntes dette var viktige og relevante spørsmål. I dag er bevisstheten økt også hos datteren.
– Vi skal ha en sunn skepsis til legemidler. Men mest av alt har medisiner betydd et bedre liv for mange mennesker, sier Kjos.

Hennes bevissthet ble også vekket da hun ble ubetalt «fostermor» for en rusavhengig jente. Jenta har vært utsatt for omsorgssvikt, tortur og seksuelle overgrep fra hun var seks år. Under oppveksten ble hun ofte dopet ned av sin overgriper. Som voksen brukte hun over 30 legemidler, mange var vanedannende.

– Tre leger på samme legekontor kunne skrive ut mange legemidler til samme person, som så hentes på ett apotek. Ingen har slått alarm. Jeg har disse kvinnenes erfaringer og pårørende som tar kontakt med meg når jeg sier at leger og apotekfarmasøyter i dag ikke samarbeider godt nok, til tross for at de er viktige aktører for å få til en bedre legemiddelbruk i Norge, sier Kjos.

Vil ha med farmasøytene
Hun beklager at kommune ikke tar seg råd til å bruke farmasøyter på sykehjem til å ta legemiddelgjennomgang. Det samme gjelder ved utdeling av legemidler til LAR-pasienter. Staten betaler for utdeling av LAR-medisiner på apotek. Men pasientene får ikke bistand når det gjelder annen medisinbruk når de først er på apoteket. I stedet brukes legemidler feil eller de havner i feil lommer.

– Pasientene lider og den økonomiske regningen blir sikkert mye større enn nødvendig, sier Kjos.

– Derfor vil Frp at helsevesenet finansieres av samme, statlige lommebok. Da ville samhandling mellom kommuner, private aktører og spesialisthelsetjenesten vært enklere.

Kjos håper legemiddelmeldingen i 2015 skal bidra til at nye medisiner kan tas hurtigere i bruk, gjerne etter modell fra Sverige og Danmark. Et annet mål er at meldingen skal gi en legemiddeldebatt som skal få alle aktører i helsevesenet mere på banen og øke bevisstheten rundt folks faktiske bruk av legemidler.

Hun mener at problemet ikke er tilgjengelighet av reseptfrie smertedempende medisiner i dagligvarehandelen, slik lege, tenåringsmor og stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener. Det er først og fremst en rekke forskrivere og mangel på én journal per pasient, som gjør at ingen har ordentlig overblikk over pasientens situasjon, som Kjos mener er problematisk. Hun har vært på apotek og sett hvordan resepter ekspederes, og har stor tro på e-resept. Men systemet er ikke godt nok fordi samhandling mellom lege og apotekfarmasøyt ikke er sømløst og godt utnyttet. Hun stusser når hun ser leger blar i Felleskatalogen for å finne navn og dosering. Hun forventer ikke at de skal ha full medisinoversikt, men hun gjerne hadde sett at profesjonsstrid kunne byttes ut med bedre samhandling om pasientene.

– Hvem lever ikke av salg?
– Farmasøytene er eksperter på legemidler. Jeg er imponert over kunnskapen og servicen de gir på apotek. Leger er skeptiske til å slippe til farmasøytene i for stor grad fordi de lever av salg av medisiner. Men hvem lever ikke av salg? Og skulle apotekene misbruke tilliten vil de tape på det, sier Kjos.
Hun har ikke tatt stilling til Høyres forslag om «farmasøytresepter» der farmasøyter kan skrive ut medisiner til kunden når det er lav risiko for feil bruk, men håper at dette kan bli en del av diskusjonen i stortingsmeldingen. En løsning på kort sikt kan være en prøveordning i noen kommuner for å se hva det eventuelt gjør med legemiddelbruken.

– Hva gjør deg mest glad i arbeidet?
– Føle at jeg gjør en forskjell.

– Hva frustrerer deg mest?
– At ting tar tid, du må være tålmodig i denne jobben

– Du får fri med lønn i seks måneder for å videreutdanne deg. Hva ville du ha studert?
Språk. Jeg kunne spansk da jeg utdannet meg som reiseleder, men det har gått i glemmeboka.

– Hva gjør du om fem år?
– Vet ikke om jeg er politiker. Det er krevende, og snart skal jeg bli bestemor som jeg gjerne vil ha tid til, også. Jeg blir den litt tussete bestemoren. Jeg kommer helt sikkert til å jobbe med mennesker. Alle i Norge burde ha fått levd et bra liv ut fra våre ressurser. Hvis alle som lever et godt liv, stiller opp for en som sliter, ville veldig mange få det bedre.

– Hva ville du gjort med apotekbransjen, hvis du var helseminister for en dag?
– Vi skal fylle legemiddelmeldingen med et godt innhold, det blir et viktig arbeid.

Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, vil at den nye legemiddelmeldingen skal skjerpe rutinene og samarbeidet mellom apotek og leger. 

Navn: Kari Kjønaas Kjos
Alder: 52 år
Sivil status: Gift, to barn
Bosted: Lørenskog
Stilling: Leder for Helse- og omsorgskomiteen, helsepolitisk talsperson for Frp.
Stortingsrepresentant siden 2005
Utdanning: To år på BI, reiselederskole på Mallorca i 1983.
Hvorfor denne utdanningen: – Jeg møtte mannen min da jeg var 15 år og han var 19. Da vi skulle flytte sammen ville jeg teste ut om jeg kunne stå på egne ben og dro til Mallorca for å ta reiselederutdannelse. Da jeg sa jeg ville bli lengre i landet fridde han på telefonen og jeg kom hjem. Vi er fortsatt gift. Etter mange år som ansatt i barnehage trengte jeg å bytte miljø. Da ble det BI med hovedvekt på økonomi og markedsføring i to år.
Hobby: Maler, syr og strikker. Jeg er kreativ.
 
Av Bjørn Kvaal


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring