Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Budsjettkutt rammer legemiddelbrukerne

Stortingets helse- og omsorgskomité har avgitt sin innstilling til vedtak om helsebudsjettet for 2015. Her bekrefter regjeringspartiene, Venstre og KrF at det skal kuttes i apotekenes godtgjørelse for reseptlegemidler, slik at staten får redusert sine utgifter med 37,5 mill. kroner.


03.12.2014

Budsjettkutt rammer legemiddelbrukerne

Apotekenes mulighet til å bidra til riktig legemiddelbruk reduseres når betalingen for arbeidet uteblir.

Kuttet kom som et resultat av forhandlingene mellom samarbeidspartiene i Stortinget i november.

Adm. direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund, sa den gang at budsjettforliket på dette området er useriøst og fullstendig uforutsigbart. Han gjentar dette i dag, og legger til:

- Stortinget fratar seg selv en mulighet til å få gjort noe med at opp mot 50 prosent av pasientene ikke får godt nok utbytte av legemiddelbehandlingen sin. Apotekenes mulighet til å bidra til riktig legemiddelbruk reduseres når betalingen for arbeidet uteblir, sier Lund.

Gjennom Helse- og omsorgskomiteens behandling opprettholdes statens innsparing på 37,5 mill. kroner. Måten innsparingen skal skje på er blitt endret fra en reduksjon av apotekavansen med et halvt prosentpoeng, til en prisreduksjon på enkelte legemidler i trinnprissystemet.

– Dette gjør kuttet litt mindre smertefullt for apotekene. Kritikken om at stortingsflertallet har gjort en faglig uforsvarlig og uforutsigbar endring i apotekenes rammevilkår står imidlertid fast, sier Per T. Lund.

Apotekbransjen etterlyser nå at staten må fastsette klare og forutsigbare kriterier for fastsettelse av apotekenes betaling for å håndtere og gi råd om reseptlegemidler.

– Staten må bort fra den tilfeldige behandlingen av apotekenes rammevilkår. Vi må over til en modell som gir apotekene mulighet til å planlegge for og satse på pasientenes legemiddelbruk, sier Lund. Han forventer at helseministeren senest i legemiddelmeldingen i 2015 kommer til Stortinget med et forslag til hvordan dette kan gjøres.

Kuttet på 37,5 mill. kroner kommer i tillegg til kuttet som var lagt inn i det opprinnelige budsjettforslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet.
 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring