Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Den frittstående i Apotekforeningens styre

– Enkelte ganger kan det være utfordrende å forplikte seg på vegne av en hel gruppe apotekere med til dels ulike interesser. Heldigvis hører det sjeldenhetene til, sier Håvard Røkke.


10.03.2015

Den frittstående i Apotekforeningens styre

Håvard Røkke er deleier i Apovest AS og eier fem apotek i Bergens-området.

Han har sittet i Apotekforeningens styre siden mai 2014 og representerer de frittstående apotekene. Den korte fartstiden i styret til tross, Røkke har rukket å være med på flere store beslutninger. Størst er kanskje samarbeidet om nytt bransjesystem for apotek.

 

Han synes rollen som styremedlem er interessant og opplever det sjeldent som problematisk å være uavhengig apoteker i styret. Enkelte ganger kunne han likevel tenkt seg en organisasjon i ryggen, eller i det minste noen han kan drøfte problemstillinger med.

 

– Verdsetter friheten

– Jeg har ikke en organisasjon i ryggen på samme måte som kjedene. Mens de andre i styre beslutter på vegne av kjeden de representerer, beslutter jeg på vegne av frittstående apotekere som ikke nødvendigvis alltid har samme syn på saker som meg, sier Røkke.

 

Han hevder de frittstående apotekerne jevnt over er enige og har felles interesser. Utfordringen er når det en sjelden gang er uenigheter. I slike situasjoner søker Røkke g jerne råd hos de som står han nær.

 

Roser styrelederen

Samtidig er han kjapt ute med å påpeke at det er nettopp friheten som har gjort at han har valgt å stå alene. En organisasjon i ryggen er ikke noe han kunne tenkt seg i sitt daglige virke som deleier i Apovest AS.

 

– Det er slik at jeg og andre som driver for oss selv velger å være uavhengige fordi vi verdsetter friheten det gir og fordi vi tror og håper vi skal fortsette å klare lønnsom drift, sier Røkke.

 

Røkke synes Apotekforeningens styre fungerer godt. Mye av æren for dette gir han til styreleder, Lars Haukaas.

 

– Han er flink til å la alle bli hørt - uavhengig av størrelsen på medlemsmassen de representerer. Han er opptatt av dialog og derfor løser det meste seg ved at vi diskuterer oss frem til en løsning. Det fører til veldig få kontroverser, sier Røkke.

 

Avansen mer tilpasset et kjedesystem

Røkke er eneste medlem i Apotek-foreningens styre som til daglig jobber i apotek. Han vet godt hvordan politiske kutt rammer apotekene. Han kjenner det på kroppen hver dag. Spesielt det siste avansekuttet skuffet Røkke. Nå ber han om mer forutsigbarhet.

 

– Det er skuffende at ramme-betingelsene stadig blir svekket, og spesielt at det skjer i de sene nattetimer på Stortinget. Apotekene trenger mer forutsigbarhet, avansen kan ikke være på spill hver gang, sier Røkke.

 

Han mener de frittstående blir spesielt rammet slik avansen er lagt opp nå.

 

– Frittstående apoteks ulempe sammenlignet med vertikalt integrerte kjeder ligger i at vi ikke kan styre i hvilket ledd lønnsomheten tas ut, og at avansekutt som kommer på apotekleddet rammer oss hardere. Utviklingen der underfinansiering av resepthåndtering må kompenseres g jennom salg av handelsvarer og reseptfritt g jelder for oss, men også for alle andre apotek, sier Røkke. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring