Gå til innholdet

Apotekforeningen

Rød varseltrekant

Den røde varseltrekanten skal bestå

 I apoteket kan den røde trekanten fungere som en katalysator for dialog med pasienter om riktig bruk og om viktige bivirkninger ved legemidlet.

I apoteket kan den røde trekanten fungere som en katalysator for dialog med pasienter om riktig bruk og om viktige bivirkninger ved legemidlet.

Jens Sølvberg

Vis Skjul bildetekst

Legemiddelverket har en tid ønsket å avvikle den røde varseltrekanten. Apotekforeningen, Legeforeningen og Helsedirektoratet har på den annen side argumentert sterkt for at merkeordningen skal bestå. 

Ordningen med rød trekant er en nasjonal merkeordningen som er basert på en tidligere felles nordisk enighet om viktigheten av å merke trafikkfarlige legemidler. Den røde varseltrekanten på legemiddelpakninger signaliserer til pasienten at bruk av legemidlet kan utgjøre en risiko i kombinasjon med bilkjøring. I apoteket kan den røde trekanten fungere som en katalysator for dialog med pasienter om riktig bruk og om viktige bivirkninger ved legemidlet.
 
Helse- og omsorgsdepartementet har nå bestemt at merkeordningen skal bestå, og har gitt Legemiddelverket i oppdrag å harmonisere merkekravene (brev fra HOD) med føringer som ligger i den nye førerkortforskriften fra 2016. Det vil følgelig over tid komme noen endringer i hvilke legemidler som merkes med rød varseltrekant.
 
Apoteket må manuelt merke uregistrerte legemidler som har virkestoff som omfattes av Helsedirektoratets legemiddelliste, samt uregistrerte legemidler som ikke står på direktoratets liste men hvor legen har angitt på resepten at legemidlet kan nedsette evnen til å føre motorkjøretøy eller utføre risikofylt arbeid.



Bilkjøring, narkotika og legemidler

Det er ikke tillatt å kjøre bil eller annet motorisert kjøretøy i påvirket tilstand. Det gjelder uavhengig av om sjåføren er påvirket av alkohol, narkotika eller legemidler. 

helsenorge.no

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring