Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forslag til statsbudsjett 2018

Dette berører apotekene i forslaget til statsbudsjett

Regjeringen la 12. oktober fram sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Budsjettet skal behandles i Stortinget i desember. Illustrasjon Shutterstock.

Regjeringen la 12. oktober fram sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Budsjettet skal behandles i Stortinget i desember. Illustrasjon Shutterstock.

Vis Skjul bildetekst

De fleste har fått med seg at Oppstartsveiledning fikk sin egen post i forslaget til statsbudsjett for 2018. I tillegg ble også Inhalasjonsveiledning videreført. Her har vi oppsummert alle endringene som berører apotek.

Regjeringen la 12. oktober fram sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Dersom Stortinget gir sin tilslutning, vil følgende saker av relevans for apotek gjennomføres i 2018: 

Bevilgning til Oppstartsveiledning og videreføring av Inhalasjonsveiledning
Regjeringen foreslår å bruke 4 mill kroner til Oppstartsveiledning (som vi før har kalt for Medisinstart). Regjeringen foreslår også å videreføre bevilgningen på 5 millioner kroner til Inhalasjonsveiledning i apotek, et tilbud til pasienter som bruker inhalasjonsmedisin.

Endring apotekenes avansestruktur 
Apotekenes maksimalavanser gjøres mindre avhengig av innkjøpspris. Kronetillegg pr pakke økes til 29 kr. Prosentpåslaget på de billigste legemidlene reduseres, slik at det blir ett flatt prosenttillegg på 2,25 prosent. Det etableres eget tillegg for kjølevarer tilsvarende 0,5 prosent av innkjøpspris. Gevinstdelingsmodellen bortfaller, slik at det blir opp til apotekene selv å bestemme hvor mye rabatt de vil gi. Prinsippene er helt i tråd med det Apotekforeningen har bedt om. 

Legemiddelomsetningsavgiften settes ned 
Legemiddelomsetningsavgiften reduseres fra 0,45 prosent til 0,3 prosent. 

Minstepris innføres for trinnpris 
Ingen trinnprislegemidler skal lenger ha en trinnpris-AUP på under 50 kr. 

Kutt i avansen på stomi 
Medisinsk forbruksmateriell for stomipasienter har i dag en avansesats på 40%. Den foreslås kuttet og delt i to: Hjelpemateriell får en avansesats på 25% og andre stomiprodukter en avanse på 37%.  

Overføring til H-resept  
Regjeringen varslet i revidert nasjonalbudsjett i mai at finansieringsansvaret for legemidler for behandling av HIV, alvorlig astma, hepatitt B og mastocytose ville bli overført til H-reseptordningen fra 2018. Dette følges opp i statsbudsjettet. 

Bidragsordningen
Den generelle delen av Bidragsordningen avvikles for nye pasienter. Det er ingen endring i ordningen som gjelder bidrag for prevensjonsmidler og behandling av infertilitet.

Egenandelstak 1 økes med 53 kroner til 2258 kroner



Regjeringen vil ha Medisinstart

I statsbudsjettet for 2018 vil regjeringen gi 4 millioner kroner til et nytt pasienttilbud i apotekene. Med Medisinstart vil mange pasienter få en bedre start på behandlingen når de begynner med et nytt legemiddel.
Les hele saken

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring