Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Diabetikere ønsker kvalitetskontroll på apoteket

Mer enn åtte av ti diabetikere ønsker årlig kvalitetskontroll av blodsukkermåling på apoteket, viser ny norsk studie.


13.09.2010

Diabetikere ønsker kvalitetskontroll på apoteket
Det internasjonale tidsskriftet Pharmacy Practice har nylig publisert en norsk studie som har undersøkt diabetikernes kvalitet på egenmåling av blodsukker. Prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og NOKLUS, men det er apotekansatte i 16 forskjellige Vitusapotek som har fulgt opp diabetikerne og utført kvalitetskontrollene.

Resultatet av diabetikerens egen blodsukkermåling ble sammenlignet med resultatet av måling utført av en apotekansatt. Målemetoden brukt av de apotekansatte var på forhånd validert. Studien fant at halvparten av diabetikerne gjorde brukerfeil ved måling av blodsukker. Likevel var det bare 5 prosent av diabetikerne som hadde målinger som avvek mer enn 20 prosent fra målingen utført av apotek.

Diabetikerne som hadde brukerfeil fikk opplæring av de apotekansatte. Etter tre måneder kom de tilbake for å gjøre ny blodsukkermåling. Antallet diabetikere som hadde brukerfeil var da redusert fra 50 prosent til 29 prosent.

85 prosent av diabetikerne brukte blodsukkermålingene til å tilpasse legemiddelbehandling, trening eller måltider. 51 prosent av diabetikerne følte seg tryggere på blodsukkermålingene sine etter det andre besøket, og 80 prosent av diabetikerne ønsket de kunne få kontrollert blodsukkermålingen sin årlig. 83 prosent av disse foretrakk en slik kontroll utført på apoteket.

Publiseringen av studien kan lastes ned her (pdf-dokument)
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring