Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Diskuterer leveringsproblemer med Legemiddelverket

- Det er et økende problem at viktige legemidler fra tid til annen ikke er å skaffe på det norske markedet. Årsakene er sammensatte, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.


22.10.2012

Uavhengig av årsak, er det alltid pasienten leveringssvikten går ut over. - Apotekene har en høy leveringsgrad og strekker seg langt for å oppfylle leveringsplikten for å unngå at pasienten blir skadelidende, men dessverre er det ikke alltid mulig å finne en løsning. For både kunden og legen kan det se ut som om det er apotekene som skaper problemene. Slik er det nødvendigvis ikke, fastslår Faksvåg. Årsakene er flere og sammensatte, og de kan oppstå i ulike deler av forsyningskjeden. Som eksempler på årsaker kan nevnes mangel på råvarer, tekniske problemer i produksjonen eller epidemier som fører til økt etterspørsel. Eksempel på det sistnevnte var vinterens lungebetennelse forårsaket av mycoplasma.

Apotekbransjen er svært opptatt av at det er gode rutiner for kommunikasjon om mangelsituasjoner og at myndighetene har tilstrekkelig informasjon når melding om leveringsproblemer blir sendt ut. På den bakgrunn har Apotekforeningen nå diskutert felles utfordringer knyttet til leveringssvikt med Statens legemiddelverk, med mål om å bedre prosedyrene når problemet oppstår.

- Legemiddelmyndighetene tar åpenbart denne saken på stort alvor. Det er viktig at de berørte partene har en åpen og god dialog, og det er vi nå i gang med. Så må vi se på mulige tiltak. Bedre varslingsrutiner fra produsentene til Legemiddelverket, slik at mangelsituasjoner raskt kan gjøres kjent for leger og apotek, vil være et viktig tiltak. Enklere rutiner for import av utenlandske pakninger kan også hjelpe. Det må i det hele utvises stor kreativitet for å løse disse problemene, som ikke bare rammer Norge, men som rammer pasienter over hele verden i økende grad, sier Per Kristian Faksvåg.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring