Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

En av ti blir syke av legemidler

Men nesten hvert fjerde tilfelle kunne vært unngått, viser svensk studie.


31.03.2014

En av ti blir syke av legemidler

Det er forskere ved Sahlgrenska akademin i Sverige som presenterer tallene i en ny undersøkelse. I følge undersøkelsen, som har sett på journaler fra 4.970 svenske pasienter, og kartlagt den legemiddelsrelaterte sykeligheten, har 12 prosent av pasientene blitt syke på grunn av legemidler.

 

Fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg er ikke overrasket over tallene som presenteres i den svenske undersøkelsen. Han mener det er nok et eksempel på at det er behov for økt innsats rundt riktig legemiddelbruk i helsesektoren.

 

– Hver dag kommer mer enn 100 000 legemiddelbrukere inn i et apotek for å hente ut sine legemidler. Hadde farmasøyten i apoteket både hatt oversikt over pasientens totale legemiddelbruk og tid til en mer systematisk oppfølging av den enkelte pasient, er det klart vi kunne ha rettet opp enda flere feil og misforståelser enn det vi gjør i dag, sier han til apotek.no.

 

Katja Hakkarainen, apoteker og forsker ved Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, mener helsesektoren har et ansvar.

 

– Våre resultater viser at legemiddelrelatert sykelighet er et betydelig folkehelseproblem og må forebygges i hele helsesektoren, sier hun.

 

Vil tilby ny tjeneste i apotek

Per Kristian Faksvåg forteller at Apotekforeningen jobber med å få på plass en ny tjeneste i norske apotek. Den skal hjelpe pasienter til bedre å forstå legemiddelets plass i behandlingen og bidra til at man får best mulig behandlingsutbytte av legemiddelet man går på. Tjenesten skal hete Medisinstart.

 

– Når vi ser hvor mange som blir skadet og dør av feil legemiddelbruk, er det åpenbart at den kompetansen som er på apoteket må utnyttes bedre i behandlingskjeden. Vi håper og tror at vi ved å lansere Medisinstart kan bidra til sikrere legemiddelbruk i fremtiden, sier Faksvåg.

 

Skyldes feil legemiddelbruk

Forskerne ved Sahlgrenska akademin har i tillegg til å se på journaler, gjennomført en spørreundersøkelse blant 7.099 svensker. Her rapporterer hele 19 prosent at de har blitt syke av legemidler.

 

I følge kliniske eksperter som har gransket journalene kunne 39 prosent av sykeligheten vært forebygget.

– Mens tidligere studier på feltet har fokusert på bivirkninger forbundet med legemiddelbruk, ser vi i større grad på den manglende effekten av legemidlene i denne studien. Selv om mange av tilfellene av sykdom fortsatt skyldtes bivirkninger, viser undersøkelsen at legemiddelet i mange tilfeller hadde blitt dosert feil av pasienten, eller blitt forskrevet feilaktig, sier Katja Hakkarainen.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring