Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

En av tre resepter er nå elektroniske

E-resept er nå innført i 11 fylker, og over halvparten av landets 717 apotek har tatt systemet i bruk. Omtrent en tredjedel av alle resepter som ekspederes i apotekene er i dag elektroniske. I løpet av høsten tas også e-resept i bruk i Oslo og Akershus, og da vil antallet elektroniske resepter øke kraftig.


04.07.2012

En av tre resepter er nå elektroniske
- E-resept bidrar til tryggere legemiddelbruk og gir økt pasientsikkerhet. Reseptene blir mer korrekt utfylt fordi lege, apotek og bandasjist på en enkel måte kan gjøre nytte av samme produktinformasjon fra Statens legemiddelverk. Med pasientens samtykke kan legen se hva andre leger har forskrevet og få beskjed når pasienten har fått utlevert noe fra apotek. Systemet vil også føre til reduksjon i antallet falske resepter, sier direktør for teknologi og ehelse, Terje Wistner i Apotekforeningen.

De første apotekene tok i bruk e-resept i juni 2011, etter en periode med utprøving i enkelte apotek og legekontor fra 2010. Etter planen skal ordningen være i bruk over hele landet tidlig i 2013. Sommeren 2012 er e-resept tatt i bruk i alle apotek i Hordaland, Rogaland, Aust-Agder, Vest-Agder, Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag samt i de fleste kommunene i Vestfold og Telemark. Enkelte leger i disse fylkene har ikke tatt i bruk e-resept ennå. Til høsten starter Møre og Romsdal, Oslo og Akershus mens de resterende fylkene kommer tidlig i 2013. (Se plan for videre innføring av e-resept hos Helsedirektoratet.)

Positive erfaringer
Erfaringene med e-resept i apotekene er gode, og tilbakemeldingene fra publikum er positive. Mange synes for eksempel det er greit å slippe å holde orden på papirreseptene sine. Nå ligger alt i en sentral database som alle apotek som har innført e-resept kan hente reseptene fra når kunden ber om det. Pasienten kan få oversikt over hvilke gyldige resepter som ligger i Reseptformidler gjennom tjenesten Mine Resepter. Apoteket kan gi en utskrift over hvilke gyldige resepter som ligger i Reseptformidler. Fra legen kan pasienten få en oversikt over hvilke legemidler og varer de skal bruke forutsatt at lege har mottatt informasjon om resepter skrevet ut fra andre leger.

- I en overgangsperiode er det viktig at kundene husker på at ikke alle apotek kan ekspedere e-resepter. Skal man for eksempel på ferie til Oslo, er det lurt å ha med seg medisinene man trenger for hele perioden, siden Oslo-apotekene ennå ikke er med i ordningen. Hvis man likevel trenger å hente ut medisiner på en elektronisk resept i ferien, vil apotekene så langt det er praktisk mulig, hjelpe kundene. Dette har de rutiner for, på samme måte som de vil prøve å hjelpe tilreisende kunder som har glemt igjen resepten hjemme, sier Wistner.

Høy sikkerhet
Sikkerheten for e-resepter er høyt prioritert og godt ivaretatt gjennom de svært strenge kravene som stilles i Norge. En e-resept er bare tilgjengelig for den som behandler den. Alle e-resepter går gjennom Reseptformidleren og systemet loggfører hvem som søker fram resepten og hva som blir gjort med den.

Normalt er det tilstrekkelig å oppgi navn og personnummer i apoteket for å få ut en e-resept, men apoteket skal vise aktsomhet og kan be kunden legitimere seg. Ved utlevering av sterke smertestillende og beroligende legemidler skal kunden vise legitimasjon dersom apoteket ikke kjenner vedkommende. Ansatte har fått opplæring for å sikre en trygg overgang fra papirbasert til elektronisk resepthåndtering. Det er svært høy sikkerhet mot falske resepter. E-resepter er elektronisk signert av legen og ektheten verifiseres.

Felles løsning i alle apotek
E-reseptløsningen som brukes i apotek er en integrert del av apotekenes ekspedisjons- og kassasystem, FarmaPro. Det er IT-selskapet Espire, som er eid av apotekbransjen selv, som utvikler og eier FarmaPro. Parallelt med at apotekene tar i bruk e-resept, tar de også i bruk en helt ny generasjon av IT-systemet.

- Det er positivt at en samlet apotekbransje har tatt eierskap til utviklingen av apotekenes e-reseptløsning. Det har mange fordeler at alle apotek benytter samme løsning, bl.a. fordi systemet krever så tett integrasjon mot statlige systemer som Reseptformidleren og oppgjørsløsninger med Helfo. Våre IT-systemer virker friksjonsfritt sammen med offentlige systemer som er en forutsetning for å nå nasjonale målsetninger om økt pasientsikkerhet og bedre kvalitet i pasientbehandlingen, mener Terje Wistner.
 
Fakta om e-resept – juni 2012
  • 11 fylker (Hordaland, Rogaland, Aust-Agder, Vest-Agder, Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag samt i de fleste kommuner i Vestfold og Telemark)
  • 247 kommuner (58 % av alle kommuner)
  • 349 apotek (100 % av alle apotek i disse kommunene)
  • 37 bandasjister (74% av alle bandasjister i disse kommunene )
  • 592 rekvirentkontorer (68 % av de som har tekniske forutsetninger)
  • 29.200 e-resepter sendes pr. dag
  • ca 2,5 millioner e-resepter er sendt


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring