Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Endringer per 1. januar 2016

Her følger beskrivelse av viktige endringer ved årsskiftet og om hva som må gjøres i FarmaPro (årsskifterutiner).


04.01.2016

Apotekavansen
Det gjøres endringer i apotekavansen. Fra januar 2016 er satsene slik:  t.o.m. 200kr 7 %, over 200 kr 2,5 %, A/B-tillegg 15 kr

H-resept
Legemidler mot Hepatitt C og  Anemi, veksthormoner, bløderpreparater og immunstimulerende midler tas inn i H-reseptordningen, totalt ca  180 nye varenummer. Både FarmaPro 5.13 og 5.14 vil bli tilpasset de nye h-reseptlegemidlene.

Blå-resepter på overførte legemidler, som er skrevet ut i 2015, skal etter årsskiftet ekspederes som H-resept, jf overgangsordningen beskrevet i H-reseptavtalen. Blå-reseptene er gyldige til de er utekspedert selv om H-reseptforskriftens krav til resepter ikke er oppfylt.

Flere av legemidlene som nå overføres til H-resept kan i 2015 rekvireres av allmennleger. Fra 2016 er det kun sykehusleger og avtalespesialister, jf H-reseptavtalen vedlegg 4, som vil kunne rekvirere legemidlene.

H-resept-endringene medfører at blåreseptforskriftens § 4a, som i 2015 har hjemlet refusjon for Hepatitt-C-legemidler, oppheves. Ribaverin og peginterferon til behandling av Hepatitt-C blir værende i blåreseptordningen, og vil i 2016 bli refundert etter de generelle vilkårene i § 4 om smittsomme sykdommer.

Dagens H-reseptordning er ikke tilrettelagt for medisinsk forbruksmateriell. Nødvendig forbruksmateriell som brukes sammen med veksthormoner og faktorkonsentrater vil derfor fortsatt dekkes av blåreseptforskriftens § 5.

Blå resept
Ny egenandelsats
Den prosentvise egenandel-satsen økes fra 38 % til 39 %. Maks-beløpet for tre måneder og egenandelstak 1 står uendret på henholdsvis 520 kr og 2185 kr.

Tas ut av produkt- og prislister
Barrierekluter, poseovertrekk og posedeodoranter tas ut av HELFOs produkt og prislister og vil ikke lenger bli refundert på blå resept. Endringene berører stomi og inkontinenspasienter.

§ 4a avvikles
De nyere og dyre Hepatitt-C-legemidlene flyttes til H-resept. Samtidig avvikles § 4a. Ribaverin og peginterferon til behandling av Hepatitt-C vil refunderes på blå resept § 4.

Forbruksmateriell til nye H-reseptlegemidler
Medisinsk forbruksmateriell, som brukes i forbindelse med veksthormoner og blodfaktorkonsentrater (legemidler og som er flyttet til H-resept), vil fortsatt refunderes etter blåreseptforskriften § 5. Dette dreier seg om sprøyter, kanyler, samt kompresser og annet nødvendig utstyr for å få satt faktorkonsentrater. For veksthormoner dreier det seg om penner, sprøyter og spisser.

Måle- og administrasjonsutstyr (Dette avsnittet ble endret 04.01.2015)
Måle- og administrasjonsutstyr, som sprøyter, kanyler og målebeger, flyttes fra bidragsordningen til blå resept. Utstyret vil refunderes etter § 5 punkt 14. HELFO har utarbeidet produkt- og prisliste for utstyret. Etter forskriften må utstyret rekvireres av lege på blå resept og refusjonskode må oppgis på resepten. Forskriften sier også at pasientene skal betale vanlig egenandel etter samme regler som for legemidler. Espire jobber med å klargjøre FarmaPro slik at oppgjørskrav kan sendes elektronisk. Etter planen skal løsning være på plass i apotekene i februar. Inntil elektronisk løsning er på plass må oppgjørskrav for måle- og administrasjonsutstyr sendes manuelt til HELFO (se årsskifterutinen for praktisk informasjon). Så lenge oppgjørskravet sendes manuelt skal ingen kunder betale egenandel.

Bidragssats prevensjonsmidler
Bidragssats for prevensjonsmidler økes fra 108 kr til 111 kroner pr tre måneder.

Overgang til v 2.5 av Reseptformidleren
Fra årsskiftet innføres versjon 2.5 av e-resept i apotek, som gir noe ny funksjonalitet i FarmaPro.

LES MER: Årsskifterutiner 2015/2016 i apotek. (pdf)

17.12.2015 Tore Reinholdt


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring