Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Enklere tilgang til Tamiflu virket

Da farmasøyter fikk rekvirere Tamiflu, ble tilgjengeligheten dramatisk bedre, uten at man slapp salget helt fritt, sier Kai Finsnes, adm. direktør i Apotekforeningen.


11.03.2010

Enklere tilgang til Tamiflu virket
NRK Brennpunkt har spurt 130 allmennleger om "det var riktig å frislippe Tamiflu" under influensapandemien i fjor høst.

– Helsemyndighetene hadde et klart ønske om at flere influensasyke skulle bruke den reseptbelagte medisinen Tamiflu, samtidig som fastlegene hadde ekstremt stort arbeidspress. Da var det riktig å erstatte kravet om resept fra lege med et krav om konsultasjon hos apotekfarmasøyt for alle som mente de hadde behov for legemidlet. Tilgjengeligheten ble på den måten dramatisk bedret, uten at man slapp salget helt fritt, sier Kai Finsnes, adm. direktør i Apotekforeningen.

Myndighetenes løsning var å gi farmasøyter rett, men ikke plikt, til å selge Tamiflu til kunder som mente de hadde behov for legemidlet. Slik sikret man at alle som kunne ha nytte av legemidlet fikk rask og enkel tilgang til det, noe som er helt avgjørende for en vellykket behandling med antiviralia. En egenerklæring fra pasienten kombinert med en samtale med farmasøyt, sikret at bare de som trengte Tamiflu fikk den utlevert.

- Det har ikke blitt fritt frem for å plukke med seg Tamiflu fra apotekhyllen selv. Mange kunder ble avvist og fikk ikke Tamiflu, fordi det under konsultasjonen med farmasøyten ble avdekket at kunden ikke oppfylte de kriteriene helsemyndighetene har fastsatt, sier Finsnes. Dette viser at apotek kan spille en rolle når pasienten selv kan stille diagnosen i samtale med farmasøyten, og de i fellesskap kan fastslå om det er grunnlag for behandling med et bestemt legemiddel. Alle apotekfarmasøyter er helsepersonell godkjent etter helsepersonelloven.

Av de 130 fastlegene NRK Brennpunkt har spurt, svarer halvparten ja på om det var riktig å fjerne kravet om resept fra legen for å få Tamiflu.

I hele 2009 ble det solgt 380 000 pakninger Tamiflu. I november, da farmasøytrekvirering ble innført, ble det solgt 250 000 pakninger. Helsemyndighetene har anslått at om lag 850 000 nordmenn kan ha blitt syke med influensa A (H1N1).
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring