Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Fakta om reseptfrie legemidler utenom apotek

1. november opphører apotekenes enerett til å selge legemidler i Norge. Da gis dagligvarebutikker, bensinstasjoner, kiosker og andre muligheten til å selge reseptfrie legemidler (RFL).


31.10.2003

Det er bare utsalgssteder med tillatelse til å selge næringsmidler som, etter å ha søkt og fått konsesjon, kan selge reseptfrie legemidler.

Ifølge forskriften om salg av RFL utenom apotek, er det "farmasøytiske spesialpreparater med følgendevirkestoffer" som kan selges utenom apotek. Det vil si at det ikke er merkevaren som er frigitt, men virkestoffet. For eksempel finnes det sju ulike produkt av paracetamol på apoteket, der den mestselgende merkevaren er Paracet. Dette er medisiner med samme virkestoff og samme styrke som Paracet, og som er godkjent av myndighetene for salg utenom apotekene.

Medisiner som ifølge forskriften kan selges utenom apotek er noen smertestillende medisiner, midler mot sure oppstøt, nesedråper og- spray, noen midler til sårbehandling, fluor, midler mot luftplager, enkelte B, C og E-vitaminer, nikotinpreparater, midler mot reisesyke, midler mot forstoppelse, kunstig tårevæske, midler mot kløe, midler mot diaré, kalktilskudd, én hostesaft, aknemidler, vortemidler og medisinsk sjampo. 
Se komplett liste på Legemiddelverkets hjemmeside.

Foruten enkelte nikotinholdige legemidler, skal de reseptfrie legemidlene oppbevares bak disk, i avlåst skap eller på annen måte fysisk utilgjengelig for kundene. 
Medisinene kan kun selges etter forespørsel fra kundene, og bare til personer over 18 år. 
Bruk av påminnelsesreklame (remindere) for medisiner eller andre markedsføringstiltak som tar sikte på å fremme tilfeldig kjøp av legemidler, er forbudt. Reklame for legemidler er ikke tillatt i eller i umiddelbar tilknytning til utsalgsstedets lokaler.

Det norske regelverket om salg av reseptfrie legemidler utenom apotek er et av de mest liberalistiske i Europa. I de fleste europeiske landene er det ikke tillatt å selge medisiner utenom apotek. Det er bare i Norge det er tillatt å selge en 20-pakning med paracetamol 500 mg. (Pamol, Paracet, Panodil Pinex, etc.) utenom apotek.

I tillegg til Norge, kan visse reseptfrie legemidler selges utenom apotek i Danmark, Storbritannia, Irland og Tyskland. De andre europeiske landene tillater RFL solgt bare på apotek.

Kontaktperson: Kristin Henriksen tlf 21620270 eller kristin.henriksen@apotek.no 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring