Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Falske legemidler – på helsa løs

Norsk tollvesen oppdager daglig store menger legemidler bestilt via internett fra utlandet. Apotekbransjen deler fullt ut den bekymringen Kripos formidler i Dagbladet 29. januar. Privatimport av legemidler er direkte helsefarlig og truer folkehelsen.


30.01.2013

Leserinnlegg i Dagbladet 31.01.13, av fagdirektør Per Kristian Faksvåg, Apotekforeningen

På verdensbasis er salg av falske legemidler en milliardindustri. Til nå er det likevel ikke funnet falske legemidler solgt i norske apotek. Dette skyldes at aktørene i Norge viser stor ansvarlighet, at kravene til kvalitet er høye og at regelverket er strengt.
 

Falske legemidler er et stort og økende internasjonalt problem. Mange av legemidlene som selges via internett er falske, selv om de ser helt like ut som de ekte. Helsedepartementet vil nå gi tollvesenet mulighet til å beslaglegge og destruere ulovlig privatimporterte legemidler. Det er positivt.  
 

Halvparten av legemidlene som selges via internett er ikke godkjente, er forfalskede og kan være av dårlig kvalitet anslår Verdens helseorganisasjon. Legemidlene kan være forurenset, mangle virkestoff, ha for lite eller for mye virkestoff, eller inneholde annet innholdsstoff enn det som er angitt. Risikoen for manglende virkning, forgiftning, overdosering og bivirkninger er overhengende, og produktene kan i verste fall være livstruende.
 

Det er nå på tide å se på muligheten for å gi forbrukerne et tilbud om å kunne handle legemidler via internett på en trygg og forsvarlig måte. Mange forbrukere vil sette pris på den ekstra diskresjonen trygg netthandel med reseptlegemidler gir.
 

I dag er det begrenset hvilke muligheter apotekene i Norge har for å tilby kundene netthandelsløsninger for reseptlegemidler. Vi bør få klare og tydelige regler for internetthandel med reseptlegemidler i Norge, underlagt samme strenge krav til kvalitet og reguleringer som vanlige apotek.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring