Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Falske legemidler tar liv

– Legemiddelindustrien utvikler og produserer legemidler som redder liv hver dag. Falske legemidler gjør det motsatte. Derfor er kamp mot falske legemidler en høyt prioritert sak for oss, sier Karita Bekkemellem, adm. dir i Legemiddelindustriforeningen (LMI).


15.03.2012

Falske legemidler tar liv

 

I intervjuserien "Stafetten" utfordrer Tolldirektør Bjørn Røse utfordrer LMIs direktør med spørsmålet:
Hva vil legemiddelindustrien gjøre i kampen mot falske legemidler, og nordmenns kjøp av falske eller lovlige legemidler på Internett?

For LMI er det først og fremst viktig å få et regelverk mot falske legemidler i Norge. Bekkemellem har ønskelisten klar:

– Det viktigste er å innføre et totalforbud mot innførsel av reseptbelagte legemidler til privatpersoner fra utlandet, også fra EØS-land. Dernest må tollen få anledning til å destruere legemidler som de kommer over. Og til sist må straffene for forfalskning av legemidler opp på nivå med narkotika og doping, oppsummerer hun, og legger til at Stortingets helse- og omsorgskomité i fjor høst sluttet seg til LMIs forslag.

Skruppelløse "nettapotek"
For direktøren i Legemiddelindustri foreningen er det tydelig at forbrukernes kunnskap om kjøp av legemidler på internett er for dårlig.

– Mange tror faktisk at de kjøper ekte vare fordi det står det på nettsidene. De skjønner ikke at de blir lurt. Det må det gjøres noe med, og LMI bidrar gjerne sammen med andre til holdningskampanjer om farene ved å kjøpe medisiner på nett, sier Bekkemellem.

For henne er falske legemidler og illegale nettapotek to sider av samme sak:

– Ja, illegale nettapotek er den viktigste inngangsporten for falske legemidler. Innehaverne av disse illegale "apotekene" er skruppelløse og bryr seg overhode ikke om hva de selger. Det viktigste for dem er at produktet utseendemessig ligner på originalen, ikke at det inneholder det samme som originalen. Vi ser at disse i økende grad også misbruker originalleverandørenes logoer, og frekt og freidig skriver at de tilbyr originalvare, forklarer hun.

Enorm business
Internasjonalt er forfalskninger en enorm business, trolig 50 prosent større enn narkoomsetningen. Derfor er det viktig at alle aktørene i den legale distribusjonskjeden – produsent, grossist og apotek – er seg bevisst utfordringen.

– De som forfalsker vil selvsagt prøve å få lurt falske varer inn i den legale distribusjonskjeden. Her har alle ledd i distribusjonskjeden et selvstendig ansvar for kvalitetssikring og å lage vanntette skott mot uautorisert varetilførsel, mener Bekkemellem.

Felles interesser
Det store og økende omfanget av falske legemidler har trolig medført at en del forbrukere har fått bivirkninger man ellers ikke hadde fått, tror Bekkemellem.

– Apotek står i førstelinjen mot kundene og tar imot bivirkningsrapporteringer. De bør rutinemessig spørre pasienter som rapporter bivirkninger hvor de har kjøpt legemidlet. Er det kjøpt på internett, bør det undersøkes om bivirkningen kan skyldes en forfalskning, sier hun.

Industrien har omfattende kompetanse på hva som kan være signaler på forfalskninger, og på dette området bistår de gjerne apotekene.

– LMI og apotekene har jo en klar felles interesse av at nordmenn kjøper sine legemidler på apotek i Norge, påpeker hun.

Trenger legale nettapotek
Bekkemellem tror at gode og sikre nettapotek i Norge kan bli et alternativ til lysskye internettapotek i utlandet.

– Utvikling av seriøs netthandel med reseptbelagte legemidler i Norge er derfor noe som LMI og apotekene burde kunne samarbeide om, sier Bekkemellem.

– Legale norske nettapotek vil neppe alene stoppe flommen av falske legemidler, men kan være et trygt tilbud for dem som ønsker å handle på nett. Men et innførselsforbud og destruksjonsrett for tollen er nok de mest virksomme tiltakene, oppsummerer LMIs adm. dir. Karita Bekkemellem.

Stafetten videre
Karita Bekkemellem sender utfordringen videre til stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap), 1. nestleder i Justiskomiteen, med spørsmålet:
I dag er strafferammen for forfalskning av legemidler i praksis bøter. Dopingforbrytelser kan straffes med flere års fengsel. Synes Bøhler dette er rimelig, og hva vil han i så fall gjøre med straffenivået for forfalskning av legemidler?

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring