Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Falske medisiner returneres til avsender

Hver tredje pakke som kommer til Norge og som sjekkes av tollere, inne-holder legemidler og kosttilskudd. Ulovlig og ofte livsfarlige piller blir ikke konfiskert, men returneres til avsenderen.


04.06.2012

Falske medisiner returneres til avsender
Av Bjørn Kvaal

Mesteparten av kontrollen av importerte legemidler bestilt av privatpersoner skjer ved Alnabru i Oslo og Gardermoen tollkontor. Tollernes kapasitet er å sjekke innholdet i tusen pakker og konvolutter daglig. Cirka hver tredje sending inneholder legemidler og kosttilskudd.

Falske, ulovlige og pirater
Falske legemidler er legemidler som bevisst er feilmerket med hensyn til identitet (varemerke) og kilde. For eksempel kan en pille bli kalt Piagra som spiller på Viagra. Dette er legemidler som gir seg ut for å være tilnærmet likt et kjent varemerke, ofte også i form og farge.

Piratkopierte legemidler er legemidler som krenker immaterielle rettigheter ved at produktet gir seg ut for å være et kjent varemerke.

Ulovlige legemidler er legemidler som mangler tillatelse for import. De behøver ikke være falske.

Kortsiktig effekter
Inntrykket til Tollvesenets Karianne Bø, fagansvarlig for privatkopier – blant annet falske legemidler, og Turid Knutsen-Løvik, seniorrådgiver med ansvar blant annet for legemidler, er at en del mennesker som handler legemidler på nettet har kortsiktig tenkning. De forføres av kjappe løsninger og er lite opptatt av bivirkninger.

Men hverken Tollvesenet eller Legemiddelverket har undersøkt hvem det er som bruker ulovlige nettapotek. Satsing mot piratkopierte legemidler i Tollvesenet startet i 2009. De vet lite hva de helst bør prioritere rundt innhold og målgruppe, hvis de starter eller blir med i en informasjonskampanje.

– Inntrykket er at brukerne er yngre mennesker som tenker kortsiktig og som er ute etter livsstilspreparat, mener Bø og Knutsen-Løvik.
Samtidig har Tollvesenet erfart at når det er oppslag i media om beslag av slike livsstilspreparat som er ulovlig kjøpt på internett, så fører det til økt handel ut fra de beslagene Tollvesenet gjør i tiden etterpå.

Gir leveringsgaranti
Mange nettsteder tilbyr leveringsgaranti. Blir den ulovlige medisinen du har bestilt stanset av tollerne, så returneres den til avsenderen. Her pakkes den om og blir sendt til kunden på nytt helt til den glipper forbi Tollvesenet. De kan nemlig ikke destruere ulovlige innholdet.

Tollvesenet kunne tenke seg et totalforbud mot import av legemidler til private gjennom posten. Dette ville gi bedre resultater med tanke på folkehelsen, mener de.

I så fall kunne det vært gitt rom for noen unntak gitt av for eksempel Legemiddelverket. Dette kunne vært medisiner som ikke var tilgjengelige i Norge. For eksempel nye typer kreftmedisin eller legemidler som innvandrere brukte i hjemlandet sitt før de kom til Norge.

Et annet tiltak kunne vært økt strafferamme slik at politiet ville ha satset mer på oppklaring. Ved strafferamme på seks år ville det for eksempel vært større sjanse for at arbeidet med å ta bakmennene ville vært prioritert.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring