Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmalogg har tilrettelagt for ny funksjonalitet for produktkoder

Apotekbransjen kan nå møte krav fra legemiddelindustrien om at samme vare kan være knyttet til flere produktkoder.


14.03.2018

Fra januar i år er det mulig å håndtere flere produktkoder på samme vare i Farmaloggs vareregister, i FarmaPro og i grossistsystemene.

I praksis innebærer ny funksjonalitet at:

  • Apotek og grossister kan håndtere at en vare kan være knyttet til mer enn en produktkode/strekkode.
  • Det er mulig å endre produktkode/strekkode på en vare uten å bytte varenummer.
  • Det vil bli færre varenummerbytter, noe som er ressursbesparende for apotek og grossister.


Farmalogg har tatt på seg en stor og viktig rolle ved å bygge opp og drifte et felles produktkoderegister for hele bransjen:

  • Det har vært tett samarbeid med vareleverandørene for å innhente informasjon om produktkoder på eksisterende varer.
  • Nye rutiner for leverandører med krav om dokumentasjon av produktkode/strekkode og obligatorisk registrering ved innmelding av nye varer.
  • Innmeldingsportal tilrettelagt for at leverandører selv kan registrere nye produktkoder/strekkoder på eksisterende varer. Gjelder alle varegrupper.
  • Utvikling av egen fil for produktkoder som sendes med i eksport av oppdatert vareregister til FarmaPro og grossistsystem slik at oppdatering av systemene er synkronisert.

 

Én-til-mange funksjonaliteten muliggjør en enkel overgang fra NTIN (National Trade Item Number) til GTIN (Global Trade Item Number) som produktkode. Mange legemiddelfirma ønsker å ta i bruk GTIN som en forberedelse til kravet om 2D-datamatrix iht. forfalskningsdirektivet som trer i kraft 9. februar 2019.

 

Begrepsforklaringer:

  • Produktkode og strekkode
    Begrepet strekkode brukes ofte synonymt med produktkode. Kodebegrepene er nært knyttet til hverandre, men har ulike definisjoner:

 

Produktkode: en unik identifikator for en vare, NTIN eller GTIN, som benyttes i masterdatasystemer.
 

Strekkode: En strekkode er en maskinelt lesbar informasjonsbærer på den enkelte pakning som gir en unik identifikasjon ved skanning av en emballasje/pakning. Begrepet brukes både om endimensjonal, lineær strekkode (EAN-13) og todimensjonal strekkode, 2D-datamatriks, som også kan inneholde flere informasjonselementer.

 

 

  • NTIN (National Trade Item Number): NTIN er en GTIN med et felles nordisk prefiks som eies av NNC (Nordic Number Centre i Finland). Prefikset kan derfor ikke knyttes til den enkelte innehaver av markedsføringstillatelse. NTIN inneholder det nordiske varenummeret, og kan derfor kun endres dersom varenummeret endres. NTIN skiller ikke mellom pakninger med samme detaljeringsgrad som GTIN, og er derfor ikke alltid en unik identifikator. Et varenummer kan kun ha en NTIN, men flere GTIN.
     
  • GTIN (Global Trade Item Number): GTIN er en internasjonal unik identifikasjon som brukes i varehandel. GTIN består vanligvis av 13 sifre og inneholder et landbasert prefiks, firmaets eget leverandør-nummer, internt referansenummer og et kontrollsiffer.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring