Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøytene bidrar til riktig legemiddelbruk

Kommunene trenger bistand fra farmasøyter, og denne yrkesgruppen kan gi viktige bidrag til problemløsning rundt feil legemiddelbruk, skriver fagdirektør Per Kristian Faksvåg i et leserinnlegg.


10.09.2012

Farmasøytene bidrar til riktig legemiddelbruk
Leserinnlegg i Bærum Budstikke 10.09.2012. Av Per Kristian Faksvåg, Fagdirektør i Apotekforeningen

Budstikka har i flere reportasjer rettet oppmerksomheten mot feilmedisinering av eldre og pleietrengende. Dette er et viktig, men delvis forsømt område innen helsetjenesten.

Reportasjene viser at mange eldre på sykehjem i Asker og Bærum ikke får optimal legemiddelbehandling og at en del av behandlingen er direkte helseskadelig. Av debatten i avisen ser vi at det er mange og ulike syn på hva som nå må gjøres for å rette på forholdene.
Med en aldrende befolkning, en økende og mer kompleks legemiddelbruk samt knapphet på helsepersonell, er det viktig å benytte de ressursene som er til rådighet innen helsevesenet på en effektiv og god måte.

For at omsorgstjenesten skal klare å løse disse ufordringene, må alle gode krefter tas i bruk og forenes. Det er også viktig å huske på at riktig bruk av legemidler ikke bare er et problem for eldre på institusjon, men også for mange av de eldre som bor hjemme og skal holde orden på legemiddelbruken sin selv.

I saken som Budstikka har omtalt, er det pekt på at kommunen trenger bistand fra farmasøyter, og at denne yrkesgruppen kan gi viktige bidrag til problemløsning. Dette er et åpenbart riktig spor som kommunene bør følge opp. Farmasøytenes kompetanse innen legemidler og bruken av dem er særlig relevant for å sikre god legemiddelbehandling og for å redusere omfanget av feil bruk av legemidler.

Så vidt jeg kjenner til, har både Asker og Bærum kommuner avtaler om farmasøytisk tilsyn, og det er et skritt i riktig retning. Slike tilsyn holder seg imidlertid ofte på systemnivå, og fanger ikke alltid opp de mange enkelttilfellene der det likevel går galt. For å avdekke om pasientene faktisk får den legemiddelbehandlingen de trenger, verken mer eller mindre, bør det derfor etableres tverrfaglige team med behandlende lege, farmasøyt og evt. annet helsepersonell, som ser på den konkrete medisinbruken til hver enkelt pasient som er i faresonen. Skal man få til dette, må det selvsagt settes av ressurser, og det må prioriteres. Flere prosjekter i andre kommuner indikerer at dette vil være riktig prioritering av ressurser. Det har en mulig økonomisk oppside for kommunen, men aller viktigst er at pasientene blir bedre og får økt livskvalitet. I Asker og Bærum er det 21 apotek, alle bemannet med høyt kvalifiserte farmasøyter. Den kompetansen som de har innen riktig bruk av legemidler bør utnyttes i større grad.

Et annet tiltak kommunene bør vurdere for å få riktigere og sikrere legemiddelbruk for sine innbyggere, er å øke bruken av multidosepakkede legemidler. Dette innebærer at pasienten får akkurat de legemidlene legen har forskrevet pakket i doseringsposer, nesten uten mulighet for menneskelige feil. I hjemmetjenesten er dette allerede i bruk i en viss utstrekning, men også i sykehjem og institusjoner kan kommunene med fordel bruke multidose. Dermed kan sykepleierne få frigitt tid som de kan bruke på pasientpleie og – kontakt.

Et godt samarbeid i helsevesenet på tvers av fagprofesjonene, vil øke pasientsikkerheten knyttet til legemiddelbehandling. Et tettere samarbeid bl a knyttet til en gjennomgang av den enkelte pasientens legemiddelbruk samt bruk av multidosepakkede legemidler, der det bevilges ressurser til gjennomføringen, vil redusere risikoen for feilbruk og evt. skade.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring