Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøyter bør gjennomgå samlet medisinbruk

Mange nordmenn går på flere enn fire medisiner samtidig - enkelte er oppe i hele 15 forskjellige medisiner, noe som kan føre til både feil bruk og uønskede bivirkninger.


09.07.2004

Nå kommer Norges Apotekerforening med et forslag som innebærer at man kan få en profesjonell gjennomgang av de medisinene man bruker.
Bernt Østensen, spesialist i allmennmedisin ved Valentinlyst legesenter i Trondheim, mener man ikke kan si det er feil at noen går på mange medisiner, men sier det er et problem, bl.a. fordi det kan gjøre det vanskeligere for pasientene å huske å ta medisinene riktig. - Det er også fare for at man ikke vet om evt. plager pasienten presenterer, er uttrykk for ny sykdom, eller kan være bivirkninger enten av én medisin eller av kombinasjoner av medisiner, sier han.
 
Noen blir så dårlige av å gå på mange medisiner samtidig at de blir lagt inn på sykehus. Østensen medgir også at evt. bivirkninger kan forringe pasientenes livskvalitet. Han tror legene aldri kan bli for oppmerksomme på dette feltet. Han er i utgangspunktet positiv til et system hvor farmasøyter skal gjennomgå en pasients medisiner og rapportere videre til fastlege, men mener systemet bør utarbeides i samarbeid mellom apotekerne og et utvalg av leger.
 
Bedret helse og livskvalitet
Direktør for apotekpolitikk i Norges Apotekerforening, Oddbjørn Tysnes, sier de med dette vil gjøre bruk av kompetansen hos de 2.000 farmasøytene som jobber på apotek landet over. De skal gjennomgå all medisinbruk samlet hos kundene/pasientene, og avdekke om det brukes uheldige kombinasjoner eller om pasienten evt. misforstår hvordan medisinene skal brukes. - Vi tror vi da får avdekket noe som kanskje kan redusere medisinbruken, men som primært kan gi bedre helse og livskvalitet for kundene, uttaler Tysnes. Slike ordninger har vært gjennomført i andre land med veldig gode resultater.
 
Opplegget i praksis
I praksis kan det fungere slik at f.eks. alle over 60 år som bruker minst fire medisiner samtidig, kan kontakte apotekets farmasøyt. - Man gjennomgår så all medisinbruk foreskrevet på resept. Pasienten opplyser også hvilke reseptfrie legemidler han bruker. Farmasøyten lager en rapport med en faglig vurdering, samt gjennomgår med pasienten om vedkommende bruker medisinene riktig. Det letteste er å bruke sitt faste apotek, fordi det har oversikt over hvilke medisiner som er blitt utlevert til pasienten. Bruker man forskjellige apotek, må man opplyse om hvilke medisiner man har fått utlevert også på andre apotek, forklarer Tysnes.
 
Penger å spare for folketrygden
Ifølge ham kan et slikt system fungere på en enkel måte, og det trenger ikke koste særlig mye. Infrastrukturen er der allerede, mens myndighetene må utarbeide retningslinjer for innholdet av tjenesten, som bør kunne gjøres for en ganske beskjeden sum. Erfaringene fra andre land viser at pasientene etter en slik gjennomgang bruker mindre legemidler, slik at folketrygden totalt sett antakelig sparer penger på dette, mener Tysnes.
 
Myndighetene vurderer forslaget
Helsedepartementet og Statens legemiddelverk vurderer forslaget. Departementet kommer til høsten med en stortingsmelding om legemiddelpolitikken, og Tysnes håper å få gjennomslag for forslaget der. Han tror det er lurt å sette i gang et prøveprosjekt først, og mener det kan gjøres få måneder etter at saken er vedtatt.

 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring