Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøyter plikter å rette reseptfeil

Legeforeningen føler seg uthengt i Aftenposten, fordi Apotekforeningen i en annonse sier at apotekene avdekker alvorlige reseptfeil hver dag. Det er definitivt ikke vår mening å henge ut legene, men kontroll av resepter er faktisk en av de viktigste oppgavene en apotekfarmasøyt har.


10.04.2007

 Jeg er overbevist om at legene ser pasientens interesse av at reseptfeil blir oppdaget og rettet.

En studie som er gjengitt i Legeforeningens tidsskrift 3/2006 har som hovedkonklusjon at 1 av 50 resepter som leveres inn på norske apotek er mangelfullt utfylt. Mange av feilene er små. Men studien viser at feil som kunne ha potensielle kliniske effekter rettes på omkring 0,4 prosent av de 70 000 reseptordinasjonene som ble gjennomgått.

0,4 prosent er en lav feilprosent, men tar vi i betraktning at apotekene kontrollerer mer enn 25 millioner resepter i løpet av ett år, blir antallet alvorlige feil omkring 85 000. Det tilsvarer at hvert apotek i hele landet i gjennomsnitt retter mer enn 3 reseptfeil per uke. Tilsvarende undersøkelser fra andre land bekrefter at de også har en feilmargin i denne størrelsesorden.

Med sine fem års universitetsutdanning om legemidler er apotekfarmasøyten et viktig ledd i kjeden som skal sikre pasientenes trygghet i bruk av legemidler. Apotekene har et godt samarbeid med fastlegene, og tar kontakt med forskrivende lege når det forekommer feil eller når noe er uklart. For oss er det viktig at pasienten skal føle trygghet for at legemidlene hun får er riktige, og at de er i henhold til intensjonene til legen som behandler henne. Det er jeg sikker på at legene er enige i.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring