Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøytisk verdiskapning for samfunnet

- Farmasøytene ønsker ikke å være mini-leger, men gode farmasøyter for pasientene og et supplement til legene, sa Apotekforeningens fagdirektør Per Kristian Faksvåg, i en debatt om fremtidens farmasøyt.


18.03.2013

Farmasistudentene ved Universitetet i Oslo arrangerte 4. februar en debatt om fremtidens farmasøyt, gjengitt i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift. I tillegg til Faksvåg fra Apotekforeningen, besto debattpanelet av Henrik Schultz fra Farmasøytisk institutt, Nina Tangnæs Grønvold fra Helse- og Omsorgsdepartementet, Kirsten K. Viktil fra Diakonhjemmet Sykehusapotek og FI, og Trond Egil Hansen i Den norske legeforening.

Blant temaene som ble debattert, var den nye reseptkategorien ’farmasøytrekvirering’, som Apotekforeningen arbeider for å få etablert. Den norske legeforenings visepresident Trond Egil Hansen sådde tvil om apotekenes motivasjon, og mente at det ikke er forenlig med farma-søytenes interesse i økonomisk drift av apoteket de jobber i.

Skepsisen fra Legeforeningen ble avvist av Faksvåg, som viste til at farmasøyters etiske prinsipper er uforenlige med et mål om økt salg.

— Farmasøytenes arbeid med for eksempel legemiddelgjennomganger kan nettopp føre til redusert legemiddelbruk. Farmasøytene ønsker ikke å være mini-leger, men gode farmasøyter for pasientene og et supplement til legene. Farmasøytrekvirering kan gjøre enkelte resept-belagte legemidler mot ukompliserte plager mer tilgjengelig på en forsvarlig måte. Hvorfor ikke bruke den kompetansen som finnes i apotekene, når mer optimal legemiddelbruk og økt tilgjengelighet er et mål, sa Faksvåg, og la til:

— Vår oppriktige motivasjon er best mulig legemiddelbruk, og vi har ingen skjulte agendaer!

Les hele saken i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring