Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøytrekvirering var vellykket

Den midlertidige ordningen med farmasøytrekvirering av Tamiflu var en suksess, konkluderer ECON Pöyry i en rapport til Helsedirektoratet. Farmasøytene fikk den midlertidige rekvireringsretten i forbindelse med svineinfluensaen høsten 2009.


02.05.2011

Farmasøytrekvirering var vellykket
Farmasøyter har ikke tidligere hatt rekvireringsrett. Derfor ønsket Helsedirektoratet å få undersøkt nærmere hvordan tiltaket fungerte. De var spesielt interessert i å få vurdert om en lignende ordning bør settes i verk i andre sammenhenger i fremtiden.

Ingenting gikk galt
Konklusjonene i rapporten fra ECON Pöyry, som har gjort evalueringen på oppdrag fra Helsedirektoratet, er svært positive:

• Målet om økt tilgjengelighet ble nådd
• Rolleblanding fra apoteks side (rekvirering og salg) synes ikke å ha vært tilfelle
• Implementeringen var vellykket
• Ingenting gikk galt og samarbeidet mellom helsemyndighetene og apoteknæringen fungerte svært smidig.

Kan ivareta oppgaven
Når det gjelder muligheten for å bruke farmasøytrekvirering som et virkemiddel på andre områder sier rapporten blant annet:

• Om farmasøytrekvirering er et egnet virkemiddel for permanent bruk må vurderes for ett og ett legemiddel. Vurderingen må baseres på om legemidlene egner seg for egenomsorg, og hvilken bistand farmasøyt kan gi. En eventuell ordning må ha et visst omfang for å legitimere ressursbruk og for å bli velfungerende i apotek og kjent i befolkningen.
• Det vi har lært er at apotekene har systemer og praktisk mulighet til å ivareta oppgaven (rekvireringen).

Apotekforeningens vurdering er at rapporten gir et riktig og positivt bilde av apotekenes innsats under pandemien, og at rapporten vil være et godt grunnlag for videre dialog med myndighetene om utvidet bruk av farmasøyt-/apotekkompetanse i helsetjenesten.

Rapporten fra ECON Pöyry er på 150 sider, og kan lastes ned på Helsedirektoratet hjemmesider.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring